Ropná společnost BP po 60 letech mizí z Aljašky, prodá majetek za 5,6 miliardy dolarů

ČTK ČTK
28. 8. 2019 6:42
Britská ropná firma BP se dohodla na prodeji svého majetku na Aljašce za 5,6 miliardy USD (130,5 miliardy Kč) soukromé firmě Hilcorp Energy Co. BP tak opouští region, ve kterém působila 60 let, uvedla agentura Reuters.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikimedia Commons

Dohoda zahrnuje podíly v nejproduktivnějším ropném poli v historii USA Prudhoe Bay a ropovodu Trans Alaska Pipeline o délce 1300 km. Dohoda je součástí plánu firmy získat do dvou let prostřednictvím prodeje majetku 10 miliard USD, a dále tak posílit svoji rozvahu.

BP se k prodeji odhodlala po loňské akvizici těžby z ropných břidlic v USA od BHP za 10,5 miliardy USD, která učinila z firmy velkého těžaře ropy z břidlic v Texasu.

BP začala působit na Aljašce v roce 1959. Vlastní podíl 26 procent v Prudhoe Bay, ze kterého se začalo těžit v roce 1977. Již několik let však své zapojení v regionu omezuje. V roce 2014 prodala Hilcorpu polovinu svého podílu v projektu Alaskan. Letos by se obě firmy měly rozhodnout, zda budou pokračovat v ambiciózním projektu těžby z moře v hodnotě 1,5 miliardy USD, který vyžaduje stavbu umělého ostrova.

Akvizice je v souladu se strategií Hilcorpu kupovat zralá pole od velkých ropných firem a snižovat náklady. Firma, kterou v roce 1990 založil texaský naftař Jeffery Hildebrand, má operace po celých Spojených státech. Nejnovější dohoda učiní z Hilcorpu druhého největšího těžaře a majitele rezerv na Aljašce za firmou ConocoPhillips.

Z pole Prudhoe bylo vytěženo přes 13 miliard barelů ropy a odhaduje se, že by se z něj měla dát vytěžit ještě více než jedna miliarda barelů. Letošní čistá těžba ropy BP na Aljašce by podle odhadů měla činit v průměru téměř 74 000 barelů denně.

 

Právě se děje

Další zprávy