Ropa přes jižní větev Družby opět teče. Do Česka ale dodávky zatím znovu neproudí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 10. 8. 2022 22:06
Ruská společnost Transněfť obnovila dodávky jižní větví ropovodu Družba, ovšem do České republiky ropa stále neteče. Český zpracovatel ropy Unipetrol, jehož vlastníkem je polská společnost PKN Orlen, uvedl, že má dostatek zásob na několik dní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Blahoslav Baťa

"Čerpadla pumpují, zapnuli jsme je v 16:00 (moskevského času, v 15:00 SELČ - pozn. red.)," řekl ruské agentuře RIA Igor Djomin z vedení firmy Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku.

Mluvčí společnosti Mero Barbora Putzová ale po 16:00 uvedla, že do Česka dodávky zatím neproudí. Slovenský přepravce ropy Transpetrol následně sdělil, že dodávky do Česka obnoveny nebudou. Na Slovensko ale ropa již znovu teče. "Dodávka do Česka nebude obnovena," řekla ředitelka kanceláře šéfa Transpetrolu Linda Vaškovičová. 

Česko nyní podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely s polskou stranou hledá řešení obnovení dodávek do Česka, které bude vhodné po právní i technické stránce.

"Výpadek dodávek přes ropovod Družba nijak neomezuje výkon českých rafinerií. Pracují naplno a u státní společnosti Mero ČR jsou uskladněny zásoby ropy na několik dnů. S polskou stranou nyní hledáme řešení obnovení dodávek do Česka, které bude vhodné po právní i technické stránce," uvedl Síkela. V případě nutnosti má stát také k dispozici strategické rezervy na téměř 90 dnů. "Kromě toho bude v příštích měsících možné využít část volné kapacity ropovodu TAL, prostřednictvím kterého by bylo možné ropu do rafinérie v Litvínově během několika týdnů dopravit," dodal ministr. Transalpinským ropovodem (TAL) je do Česka přiváděna ropa z italského Terstu.

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za srpnový tranzit. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy pak Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však podle slovenského přepravce ropy Transpetrol netýká dodávek do Česka. Na Slovensko již podle Transpetrolu ropa dorazila, v Maďarsku se podle Slovnaftu očekává ve čtvrtek.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na dopolední tiskové konferenci v Bratislavě řekl, že vinu za tuto situaci nenese ani Rusko ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Sulík řekl, že problém s neuhrazeným poplatkem za tranzit ruské ropy nemá podle něj politický podtext. Upozornil však, že řešení úhrady poplatku je pouze přechodné, týká se zatím jen srpna. Zastavení dodávek bylo pro Slovensko překvapivé, Bratislava se podle Sulíka domnívala, že když je podle sankcí EU povolen dovoz ruské ropy, jsou povoleny i poplatky za její tranzit. Slovenská vláda chce proto situaci podrobně prověřit, aby se problém neopakoval další měsíc.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko prostřednictvím jižní větve Družby obvykle dodává zhruba 250 tisíc barelů ropy denně. Hlavními odběrateli jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a také MOL spolu se Slovnaftem.

Mapa zachycuje trasu ropovodů Družba a IKL na českém území, centrální tankoviště ropy na Mělnicku a také jediné dvě rafinerie v Česku - Kralupy a Litvínov.
Mapa zachycuje trasu ropovodů Družba a IKL na českém území, centrální tankoviště ropy na Mělnicku a také jediné dvě rafinerie v Česku - Kralupy a Litvínov. | Foto: Aktuálně.cz

V Česku ropu zpracovává společnost Unipetrol. "Rafinerie skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou mají zajištěnou surovou ropu pro svůj provoz. V současné době je produkce na plánované úrovni, a dochází tak k nepřetržitým dodávkám palivových produktů na český trh," řekl ve středu mluvčí Unipetrolu Michal Procházka.

"Jak jsme již informovali dříve, skupina Orlen v posledních letech úspěšně diverzifikovala své dodávky surové ropy a testovala využitelnost různých druhů surové ropy ve svých rafineriích. Máme rozsáhlou databázi dodavatelů z Evropy i mimo náš kontinent, se kterými jsme v posledních čtyřech letech navázali silné obchodní vztahy," doplnil Procházka.

 

Právě se děje

Další zprávy