Ropa přes Družbu by mohla do Česka opět téct od pátku či soboty, uvedl šéf Mera

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2022 17:20
Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek nebo v sobotu. České televizi to ve čtvrtek řekl předseda představenstva společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Ropa už podle něj teče na Slovensko i do Maďarska. Mero vlastní a provozuje ropovody Družba a IKL na českém území.
Foto: Jakub Plíhal

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za srpnový tranzit. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět.

Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy pak Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však podle slovenského přepravce ropy Transpetrol netýká dodávek do Česka.

"Zákazník MOL učinil patřičné kroky, které vedly k tomu, že ropovod na té jižní části pro Slováky a Maďary funguje. Od našeho zákazníka jsem dostal informaci, že identické kroky podniká dnes, takže očekávám, že velmi brzy, buď zítra, nebo nejpozději pozítří (v pátek nebo sobotu) k nám bude ropa proudit také," řekl Pantůček. V Česku ropu zpracovává Unipetrol, jehož vlastníkem je polská společnost PKN Orlen.

Podle Pantůčka je potřeba získat povolení státu k tomu, že tranzitní poplatky budou vyňaty ze sankcí Evropské unie, že je možné je zaplatit, a tím situaci odblokovat.

Povolení vydává Finanční analytický úřad, který spadá pod ministerstvo financí. Mluvčí tohoto resortu Michaela Lagronová uvedla, že Finanční analytický úřad již v průběhu čtvrtečního dopoledne v souladu se sankčními předpisy obratem učinil veškeré úkony v jeho zákonné pravomoci nezbytné k tomu, aby opět mohla proudit ropa do Česka.

Mohou tak být zaplaceny tranzitní poplatky. Poplatky se podle Pantůčka platí vždy na měsíc. Pokud bude jejich uhrazení ze strany Finančního analytického úřadu posvěceno, bude možné stejný způsob použít i příští měsíc.

Podle Pantůčka není důvod k obavám, protože Česko má zásoby minimálně ještě na 12 dnů v provozních zásobách pro rafinerie a na dalších 90 dnů jsou zásoby ve státních hmotných rezervách. Česko má podle něj také plnohodnotnou variantu zásobování Transalpinským ropovodem z italského Terstu.

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra má Unipetrol zásoby na plynulý chod rafinerie v Litvínově stále zhruba ještě na týden. Švagr ve čtvrtek od Unipetrolu obdržel dopis, ve kterém firma správu zatím nežádá o uvolnění nouzových zásob ropy. Švagr to řekl v České televizi. Stát má zásoby ropy na 90 dní.

Mapa zachycuje trasu ropovodů Družba a IKL na českém území, centrální tankoviště ropy na Mělnicku a také jediné dvě rafinerie v Česku - Kralupy a Litvínov.
Mapa zachycuje trasu ropovodů Družba a IKL na českém území, centrální tankoviště ropy na Mělnicku a také jediné dvě rafinerie v Česku - Kralupy a Litvínov. | Foto: Aktuálně.cz

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Video: Dronové záběry centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi. Zde se skladují nouzové zásoby ropy

Dronové záběry centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi. Zde se skladují nouzové zásoby ropy. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy