Rok od drastických záběrů slepic v klecích: Obchody pomalu mění nabídku drůbežářů

ada on ada, on
23. 7. 2019 10:37
Otrhané slepice, namačkané v malých klecích s minimem životního prostoru - na záběry strhaných zvířat, které před rokem pustil do médií spolek OBRAZ - obránci zvířat, tehdy zareagovala veřejnost vlnou nevole. K reakci se nakonec odhodlala také řada českých supermarketů. Ty začaly postupně obměňovat nabídku vajec a donutily tak některé drůbežáře k přestavbě svých chovů. Ochranářský spolek situaci na českém trhu rok po zveřejnění záběrů z klecových chovů shrnul ve své tiskové zprávě.

První řetězec, který přišel se závazkem k odebírání pouze vajec z bezklecových chovů, bylo Tesco, později se přidaly také Lidl, Penny Market, Globus a Kaufland. "Všechny zmíněné řetězce už na cestě k bezklecové budoucnosti pokročily," uvádí ve své zprávě spolek.

"Zavázali jsme se do roku 2025 vyřadit z naší nabídky klecová vejce a to se nám průběžně daří. Naposledy letos v květnu jsme čtyři druhy klecových vajec nahradili podestýlkovými a jeden druh velikosti M6 jsme zcela z nabídky vyřadili," shrnuje změny v Globusu jeho tisková mluvčí Rita Gabrielová. Nahrazení klecových vajec v baleních po deseti ve svém stálém sortimentu potvrzují i Lidl a Kaufland.

Mezinárodní skupina Ahold, pod kterou patří prodejny Albert, se k závazku přestat nabízet vejce z klecových chovů do roku 2025 připojila ještě dříve. Podle spolku OBRAZ samotný Albert v Česku závazek zveřejnil v září loňského roku.

"S dodavateli spolupracujeme, abychom přechod pokud možno urychlili. Již nyní máme v nabídce vejce, která nepochází z klecových chovů, a zákazníci si je mohou koupit, a pro urychlení změny chovu tak hlasovat peněženkami," říká mluvčí řetězce Jiří Mareček.

On-line supermarkety Rohlík.cz a Košík.cz vyřadily klecová vejce z nabídky v polovině letošního roku úplně. Již v loňském roce deklarovalo Letiště Praha, že všechny restaurace, které pod něj spadají, začnou využívat výlučně vejce z bezklecových chovů.

Supermarkety svými závazky donutily řadu českých drůbežářů, aby začali své chovy přestavovat na alternativní bezklecové typy. To podle spolku potvrdila i předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. "Chystanou nebo započatou přestavbu už potvrzují i jednotliví producenti vajec," doplňuje zpráva ochranářské organizace.

Dodavatelé technologií pro chov slepic zaznamenali v poslední době zvýšenou poptávku po alternativním typu ustájení. "Klecové systémy se už v podstatě neprodávají, jen voliérové. U menších chovatelů zaznamenáváme i zvýšený zájem o typy chovu s volným výběhem," popisuje situaci obchodní zástupce firmy Big Dutchman Jan Šašek.

"Podle agentury Median chtějí zákaz klecových chovů tři čtvrtiny Čechů, protože si nepřejí, aby slepice žily namačkané v klecích a nemohly se věnovat svým přirozeným potřebám," dodává předseda spolku OBRAZ Marek Voršilka.

 

Právě se děje

Další zprávy