Vláda schválila rozpočet, schodek má být 100 miliard

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 9. 2014 12:24
Rozpočet pro příští rok mimo jiné zahrnuje snížení DPH na léky, knihy nebo dětskou výživu na 10 procent.
Foto: Vojtěch Marek

Praha  - Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Kabinet zároveň rozhodl o zvýšení platů státních zaměstnanců už od letošního listopadu, nikoli až od začátku příštího roku. Novináře o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rozpočet počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent, růstem platů hasičů, učitelů, policistů či úředníků nebo vyššími investicemi. Nyní návrh projedná Sněmovna a musí ho podepsat prezident.

Analytici považují schválený rozpočet na příští rok za málo ambiciózní z hlediska úspor. "Při očekávaném nezanedbatelném růstu ekonomiky v letošním i příštím roce by schodek rozpočtu měl být určitě nižší než plánovaných sto miliard," uvedl například hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Neřešeným problémem podle něj zůstává výše mandatorních, tedy povinných výdajů. Ty v plánovaném rozpočtu rostou a představují tak téměř 64 procent předpokládaných příjmů. "Vláda tedy může poměrně volně nakládat jen se zhruba třetinou svých celkových příjmů," upozornil.

Státním zaměstnancům se zvýší plat

Vláda v souvislosti s rozpočtem na příští rok schválila i změny v letošním rozpočtu, podle kterých se platy státních zaměstnanců zvýší od listopadu o 3,5 procenta. Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy všem bezpečnostním složkám by tak měly stoupnout o pět procent.

Původně měly platy vzrůst od příštího roku. Na zvýšení platů půjde letos zhruba miliarda korun, kterou stát na jiné původně plánované výdaje neutratí.

"Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které směřuje k podpoře vyšší spotřeby domácností," uvedl premiér.

Letos bude deficit nižší

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Sobotka i ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

Ministerstvo financí v rozpočtu na příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění by měly činit 975,6 miliardy korun. To je o 3,2 procenta více než v letošním rozpočtu. Povinné výdaje rozpočtu vyplývající ze zákonů a smluv, takzvané mandatorní výdaje, by měly příští rok stoupnout o 1,6 procenta na 714,7 miliardy korun.

Vláda sice na papíře představila přísnější rozpočet pro rok 2015 než byl ten letošní, ve skutečnosti je však podle hlavního analytika Conseq Investment Management Martina Lobotky výrazně expanzivnější. Podle dosavadních dat letošní rozpočet podle něj může skončit jen se schodkem 60 až 70 miliard korun.

"Vláda tak místo toho, aby využila mírné oživení v české ekonomice k dalšímu narovnání rozpočtu, dále utrácí. Vypadá to tak, že vyrovnaný rozpočet zůstane v ČR hudbou velice, velice vzdálené budoucnosti," uvedl Lobotka.

"Navržený státní rozpočet má sice nižší deficit než rozpočet schválený na letošní rok, nicméně při očekávaném vývoji ekonomiky se zdá být málo ambiciózní," doplnil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Konec poplatků u lékaře

Rozpočet dále počítá se zrušením zdravotnických poplatků, zvýšením daňových slev na druhé a další dítě či zvýšením důchodů v průměru o 200 korun. Zákony, které s těmito plány vlády počítají, projednává nyní Sněmovna. Stát bude platit i vyšší odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané.

Největší meziroční růst výdajů na příští rok má mít ministerstvo pro místní rozvoj, a to o téměř 26 procent na 14,7 miliardy korun. Největší pokles příjmů je navržen pro ministerstvo životního prostředí, a to téměř o 28 procent na 9,4 miliardy korun. V souhrnu dostane ve srovnání s letoškem přidáno většina kapitol rozpočtu. Pouze 14 z celkových 42 dostane zřejmě méně peněz.

Podle předkládací zprávy byly výdaje i příjmy rozpočtu ve srovnání s původním červnovým návrhem zvýšeny o 95,7 miliardy korun. Z toho 88,7 miliardy korun činí peníze z EU. Dále ministerstvo financí navýšilo příjmy, mimo jiné z daní, o sedm miliard korun, a o stejnou částku i výdaje.

Největší výdaje, téměř polovinu celkových, bude mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí. U něj resort financí počítá s více než 533 miliardami korun. To je nárůst proti letošnímu roku o 1,5 procenta.

Deficit veřejných financí by se měl i příští rok udržet pod požadovanou tříprocentní hranicí. Podle odhadů ministerstva financí by měl příští rok deficit veřejných financí stoupnout na 2,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy