Rodinný dům postavíte bez povolení, novela zmírní pravidla

David Kořínek
13. 7. 2015 15:20
Ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo novelu stavebního zákona, má platit od druhé poloviny příštího roku. Stavbu rodinného domu by nově postačilo jen nahlásit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Zjednodušit povolování zejména pro menší stavebníky a oživit stavební průmysl - to je hlavním cílem novely stavebního zákona, která má začít platit v druhé polovině roku 2016. Ministerstvo pro místní rozvoj poslalo její návrh do meziresortního připomínkového řízení.

"Stavební zákon patří k zákonům, které se týkají nejširších vrstev obyvatel. Většina z nás alespoň jednou v životě něco staví nebo přestavuje," vysvětluje snahu o zjednodušení ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Chaotická výstavba prý nehrozí

Pokud novela projde, nebude už například u jakkoliv velkého rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci potřeba stavební povolení - postačí řádné ohlášení. Na toto ohlášení bude možné postavit i bytový dům do 150 metrů čtverečních celkové zastavěné plochy.

Zrušení povinnosti mít povolení pro stavbu rodinného domu je administrativním ulehčením, chaotická výstavba prý kvůli němu nehrozí. "Stavby na ohlášení musí mít dokumentaci a příslušné souhlasy zainteresovaných organizací ve stejném rozsahu jako pro stavební povolení," vysvětluje generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Oživení trhu

"Snadnější realizace větších i menších staveb bude mít pozitivní dopad na oživení stavebního průmyslu v České republice a na zvýšení zaměstnanosti. Novela určitě přispěje i realitnímu trhu," věří Šlechtová.

Novela by měla zjednodušit i stavby zahradních bazénů či skleníků. Nově by si je mohl postavit každý pouze na základě jejich umístění a bez následného povolování, tedy bez ohlášení nebo stavebního povolení. Dosud platí omezení, podle něhož  taková stavba může mít maximálně 40 metrů čtverečních rozlohy nebo pět metrů výšky - to chce novela zrušit.

"Novela je ve fázi meziresortního připomínkového řízení, které ještě nebylo ukončeno, a proto je nyní předčasné se k ní vyjadřovat," nechce zatím návrh komentovat Petr Koranda z Asociace realitních kanceláří.

 

Právě se děje

Další zprávy