Rodinné sklárny Rückl Crystal z Nižboru zachrání Wichterleho firma

ČTK ČTK
25. 5. 2016 12:42
Podnik s více než stoletou tradicí je od srpna v konkurzu. Koupí skláren bude zachována tradiční výroba křišťálu v Nižboru a práce pro 130 zaměstnanců. Smlouvu s insolvenčním správcem podniku podepsal Martin Wichterle v úterý. Do rozvoje výroby firmy hodlá investovat několik desítek milionů korun.
Prezident sklárny Rückl Crystal Jiří Rückl.
Prezident sklárny Rückl Crystal Jiří Rückl. | Foto: HN – Jan Rasch

Nižbor - Novým majitelem zkrachovalé nižborské sklárny Rückl Crystal je společnost BVY podnikatele Martina Wichterleho. Zaplatí za ni 22,5 milionu korun.

Podnik s více než stoletou tradicí je od srpna v konkurzu. Koupí skláren bude zachována tradiční výroba křišťálu v Nižboru a práce pro 130 zaměstnanců.

Sdělil to dnes Marek Pražák ze Svengali Communications, která podnikatele Wichterleho mediálně zastupuje.

Příběh rodinné sklárny Rückl Crystal

Továrna dál vyrábí, řídí ji správce a slavná rodina Rücklova o ni přijde. Příběh rodinné sklárny čtěte na webu Hospodářských novin

Wichterle vlastní zejména strojírenskou skupinu Wikov, je i většinovým vlastníkem sklárny Bomma ve Světlé nad Sázavou. Smlouvu s insolvenčním správcem podniku Wichterle podepsal v úterý.

Do rozvoje výroby firmy bude investovat několik desítek milionů korun. Podpořit chce i rozvoj zážitkové turistiky do areálu skláren, které ročně navštíví 50 000 turistů.

Při tvorbě nových kolekcí by nižborské sklárně měli pomoci návrháři a designéři, se kterými spolupracuje sklárna ve Světlé, jež se specializuje na výrobu designového skla. Nižborská sklárna vyráběla v minulosti kromě jiného filmové ceny Český lev. Obě sklárny budou též spolupracovat ve výrobní a technické oblasti, obchodu či marketingu.

Jedno výběrové řízení na prodej už bylo, nevyhovovalo ale podmínkám soudu. Nebyla mimo jiné splněna podmínka dvou měsíců mezi datem vyhlášení a termínem pro předložení nabídek. Proto bylo nutné řízení zopakovat. Už z prvního výběrového řízení vzešla Wichterleho firma vítězně. Odhadní cena podniku je podle znaleckého posudku 62 milionů korun, minimální cena nebyla stanovena.

Sklárna se dostala do ekonomických problémů a sama na sebe podala insolvenční návrh. Postihl ji propad poptávky za ekonomické krize a kvůli politickým událostem v tradičních odbytištích, především v Egyptě, Íránu a Rusku. Snížený objem výroby navíc vedl k havárii výrobního zařízení. Do insolvenčního řízení se přihlásilo šest desítek věřitelů s pohledávkami za více než 156 milionů korun.

Sklářský rod Rücklů je s výrobou skla spjat už dlouho. Jan Rückl založil svou firmu v roce 1846 v Cyranově Ostrově. Jeho syn postupně vystavěl sklárny ve Včelničce, Skalici a v roce 1903 v Nižboru. Činnost firmy byla ukončena znárodněním v roce 1945 a výroba pokračovala pod značkou Bohemia. V roce 1992 obnovil činnost společnosti Jiří Rückl. Firmu musel koupit, protože stát ji znárodnil na základě Benešových dekretů po roce 1945 a restituce se týkala jen majetku zabaveného po únoru 1948.

 

Právě se děje

Další zprávy