Rodičovskou v zahraničí mají lidem zajistit české úřady, rozhodla ombudsmanka

ČTK ČTK
17. 5. 2016 12:51
Úřad práce nemůže v případě zaměstnání otce v zahraničí matku dítěte odkázat, aby si v cizině vyřídila rodičovský příspěvek sama. Má sám kontaktovat příslušnou instituci v zahraničí a žádost o dávku jí předat. Pokud by instituce nereagovala, má úřad práce sám začít vyplácet prozatímní dávku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Úřad práce nemůže v případě zaměstnání otce v zahraničí matku dítěte odkázat, aby si v cizině vyřídila rodičovský příspěvek. Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dnes uvedla, že úřad má sám kontaktovat příslušnou instituci v zahraničí a žádost o dávku jí předat. Pokud by instituce nereagovala, má úřad práce sám začít vyplácet prozatímní dávku.

Ženě z Ústeckého kraje tak úřad práce doplatil více než 140 000 korun rodičovského příspěvku, na který měla nárok, přestože otec dítěte pracoval v zahraničí.

Úřad práce nejdříve přiznal a vyplácel ženě z Ústeckého kraje rodičovský příspěvek, když ale začal otec dítěte dojíždět za prací do Německa, úřad určil, že v souladu s předpisy Evropské unie má rodičovský příspěvek dál vyplácet Německo. Výplatu české dávky zastavil a ženu odkázal, ať si o příspěvek požádá v Německu. Jenže německá instituce nereagovala a žena zůstala bez rodičovského příspěvku.

Šabatová dala úřadu práce za pravdu v tom, že rodičovský příspěvek mělo přednostně vyplácet Německo, protože tam byl otec zaměstnán. Sekundárně však tuto povinnost měla i Česká republika na základě bydliště dítěte. "Tento zdvojený systém má rodinu chránit a zaručit, že nezůstane bez pomoci, pokud by primárně příslušný stát dávku neposkytoval," uvedla Šabatová.

Úřad práce podle ní tedy správně výplatu dávky zastavil, neměl však matku odkázat, aby si v Německu rodičovský příspěvek vyřídila. Naopak měl sám kontaktovat příslušnou německou instituci a žádost o dávku jí předat. Pokud by německá instituce do dvou měsíců nereagovala, měl začít vyplácet prozatímní dávku, aby rodina nezůstala bez finančního zajištění.

Úřad práce tak na základě zjištění ombudsmanky kontaktoval příslušnou německou instituci a ta ve lhůtě dvou měsíců nereagovala. Proto ženě zpětně vyplatil rodičovský příspěvek 140 000 korun.

I kdyby německá instituce reagovala, musela by podle Šabatové konstatovat, že stěžovatelka už nemá na dávku v Německu nárok s ohledem na věk dítěte. Dávka se v Německu vyplácí pouze do 14 měsíců věku dítěte a v době zastavení dávek českým úřadem už bylo dítě starší. "Český úřad práce by tedy jako sekundárně kompetentní stát rodičovský příspěvek stěžovatelce zpětně vyplatil," uvedla Šabatová.

 

Právě se děje

Další zprávy