Rodiče získají kontrolu nad videohrami

vid
30. 11. 2005 0:00
Praha – Nové typy herních konzolí budou mít pojistky proti násilným a jinak "závadným" hrám.
Foto: Profimédia

Videohry poskytují díky technologickému pokroku čím dál věrnější obraz skutečnosti: přirozený pohyb, čím dál větší detaily postav nebo propracovanější okolí ale také daleko reálnější obraz násilí, bez kterého se hry často neobejdou.

Rodiče teď ale budou mít novou možnost dohlédnout na to, co všechno děti ve videohrách uvidí a zažijí. Herní konzole budou mít "dětské pojistky".

Ty umožní zakázat takové typy her , které ukazují násilné, sexuální nebo jinak nevhodné scény. Podobně, jako se dají zamknout některé kanály na kabelových nebo satelitních televizích.

Novinku bude mít i nová Playstation

S "dětskou pojistkou" už dodává své nové herní zařízení Xbox 360 firma Microsoft. Nejrozšířenější herní konzole Playstation 2 má zatím jen omezení na filmy z DVD, které se na ní dají pouštět.

Společnost Sony ale oznámila, že s omezením pro videohry počítá v nové řadě Playstation 3. Zatím jej má jen méně rozšířená Playstation Portable.

Stejnou funkci bude obsahovat i nová herní konzole Revolution, se kterou firma Nintendo přijde na trh příští rok.

Nálepky na videohrách

Omezení nevhodných her je možné díky žebříčku závadnosti označovanému jako ESRB, který vytvořila asociace zábavního softwaru ESA.

Asociace hodnotí jednotlivé hry a přiřazuje jim "známky". Nejčastěji se používají tři: M (mature od 17 let), T (teen náctiletí) a E (everyone pro každého). Stupeň AO (pouze pro dospělé adults only) označuje hry obsahující většinou sexuální scény.

Vysvětlivky k jednotlivým známkám uvádí ESA na svých internetových stránkách. Každá hra ohodnocená podle ESRB, by měla mít na přední i zadní straně obalu nálepku s příslušným písmenem.

Právě podle těchto "tříd" budou moci rodiče svým dětem některé hry zakázat, herní konzole se budou dát nastavit tak, aby třeba vůbec nespustily hru s označením M, ale jen vhodnější T nebo E.

Hry se dají zakázat i na počítači

Násilí ale neobsahují jen videohry, ale stejně tak i ty určené pro počítače. Samy počítače sice podobné dětské pojistky nemají, ale existuje už zvláštní software, který mohou rodiče nainstalovat a který dětem nevhodné hry hrát nedovolí jako například program WallFly.

 

Právě se děje

Další zprávy