Roaming skončí v roce 2017, schválili europoslanci. Volání zlevní už od příštího jara

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
27. 10. 2015 14:40
Už od jara příštího roku nebudou smět poplatky za roaming přesáhnout pět eurocentů (1,35 koruny) za minutu volání, dva centy (0,54 koruny) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1 MB internetu v mobilu. Od poloviny června 2017 pak roamingové poplatky skončí úplně. Rozhodnutí poslanců kritizují telekomunikační firmy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Štrasburk - Poplatky za volání mobilním telefonem v zahraničí budou v rámci zemí Evropské unie od léta 2017 zakázány. V konečném hlasování to potvrdil Evropský parlament.

Už od 30. dubna 2016 nebudou smět poplatky za roaming přesáhnout pět eurocentů (1,35 koruny) za minutu volání, dva centy (0,54 koruny) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1 MB internetu v mobilu. Roamingové poplatky pak mají zcela skončit k 15. červnu 2017.

"Bezpochyby jsme učinili další krok k odstranění vnitřních bariér volného pohybu služeb a osob," uvedla španělská europoslankyně za poslanecký klub lidovců Pilar del Castillová, která návrh provedla jednáním v Evropském parlamentu.

Zrušení roamingových poplatků vyvolalo kritiku v telekomunikačním sektoru i u některých poslanců Evropského parlamentu. Příčinou jsou obavy z poklesu příjmů. Podle některých názorů by mobilní operátoři mohli zrušení roamingových poplatků kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Nové nařízení obsahuje také prvky související s principem takzvané neutrality sítí. To je koncept, podle kterého by se měl obsah na internetu dostat ke všem jeho uživatelům stejně rychle. Společnosti, které nabízejí přístup k internetu, tak podle nového zákona budou muset zacházet se všemi daty stejně.

"Díky nové dohodě bude EU jediným regionem na světě, který zákonem zaručuje otevřený internet a neutralitu sítí," uvedla del Castillová.

 

Právě se děje

Další zprávy