Řím zřejmě odloží převzetí ocelárny Ilva firmou ArcelorMittal, chce víc času na finalizaci podmínek

ČTK ČTK
25. 6. 2018 20:57
Ocelárna má být do rukou ArcelorMittalu předána 1. července.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Akreditovaný archiv ArcelorMittal Ostrava a.s.

Řím - Nová italská vláda požádá o odklad plánovaného převzetí italské ocelárny Ilva firmou ArcelorMittal. Chce totiž získat více času k úpravě podmínek dohody. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Ocelárna má být do rukou ArcelorMittalu předána 1. července.

ArcelorMittal v květnu získal k převzetí firmy Ilva svolení od Evropské komise. To je však podmíněno prodejem jeho ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal se na převzetí ocelárny Ilva za 1,8 miliardy eur (téměř 47 miliard Kč) v loňském roce dohodl s předchozí italskou vládou. Slíbil, že dalších 2,3 miliardy eur investuje do modernizace ocelárny. Upozornil nicméně, že do roku 2023 hodlá zrušit 5500 pracovních míst z celkem 14.000 pracovních míst v podniku.

České ministerstvo průmyslu a obchodu chce v létě před dalším jednáním pracovní skupiny k budoucnosti ostravských hutí znát všechny zájemce o koupi firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Zvláštní správce AMO Ášok Patil na květnovém jednání uvedl, že smlouva o prodeji by měla být vybraným kupujícím podepsána v září. Jediným známým zájemcem, který podal iniciační nabídku, jsou Třinecké železárny.

 

Právě se děje

Další zprávy