Řidiči pražské MHD si polepší, odbory dopravního podniku souhlasí s dohodou

ČTK ČTK
22. 6. 2018 12:19
Ke zvýšení mezd v pražském dopravním podniku byly potřeba podpisy posledních dvou odborových organizací. Ty nyní kolektivní smlouvu schválily.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslední dva odborové svazy pracovníků pražského dopravního podniku (DPP) podepsaly dodatek ke kolektivní smlouvě, podle kterého se letos zvýší peníze na mzdy zaměstnanců o 4,8 procenta a příští rok o 7,4 procenta. Dohodu tak schválilo všech 23 svazů firmy.

Platy se budou zvyšovat od 1. července, nejvíce přidáno dostanou řidiči. Průměrná mzda v DPP je 36 433 korun, firma zaměstnává zhruba 11 000 lidí.

Podnik se s většinou svazů dohodl už dříve, finálnímu stvrzení dodatku bránily odborové svazy ZO OS DP Metro Praha o. z. strojvedoucí a OO Zdravé odbory.

"Dohoda je obrovským kompromisem obou smluvních stran. Věřím, že výsledek je dobrou zprávou pro naše zaměstnance, kteří nebudou nuceni odcházet v nejistotě za vyššími nabídkami, ale naopak ocení jistotu v zázemí stabilní společnosti," uvedl ředitel podniku Martin Gillar.

Řidičům se zvýší výkonnostní odměny měsíčně z deseti na 20 procent. Řidiči v DPP berou v průměru 37 719 korun. Podle ředitele Gillara podnik reaguje na situaci na trhu práce a snaží se zvýšením platů mimo jiné zabránit případným odchodům řidičů. Peníze na zvýšení platů v letošním roce najde podnik v rámci úspor nákladů.

Kromě zvýšení mezd se všem zaměstnancům zvýší příplatky za délku dosažené odborné praxe v podniku. Mzdové prostředky DPP se v důsledku dodatku letos navýší o 90 milionů korun a v příštím roce o dalších 290 milionů. Firma ročně vydá na mzdové náklady sedm miliard. O změnu kolektivní smlouvy požádaly odborové svazy podnik loni v říjnu dopisem.

DPP je největší městskou společností a jejím vlastníkem je hlavní město. Na jeho chod dává peníze Praha. V rozpočtu města byla pro letošní rok schválena takzvaná kompenzace pro podnik zhruba 13,7 miliardy korun.

Platy řidičům zvedají dopravní podniky v dalších městech Česka. Hradec Králové chce letos zvýšit výdělky zhruba o 3000 korun. Nyní je odměna přes 27 000 korun. Brněnský dopravní podnik nabízí zájemcům o práci řidiče náborový příspěvek 100 000 korun.

Průměrný plat řidiče v Brně včetně příplatků a bonusů byl loni přes 30 500 korun. Českobudějovický dopravní podnik zvýšil od 1. ledna mzdy řidičům o deset procent, v některých případech až o 21,5 procenta. Jejich průměrná mzda tak dosáhla 28 500 korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy