Vozy Tesla samovolně zrychlují, stěžují si řidiči. Podnět prošetří úřady

ČTK ČTK
17. 1. 2020 17:57
Americký regulátor přezkoumá stížnost, že tři modely automobilky Tesla, potenciálně 500 tisíc vozů, mohou znenadání samovolně zrychlovat. Podle stížností k problému dochází především při parkování, kdy se auto začne chovat nevyzpytatelně.
Automobil Tesla model S.
Automobil Tesla model S. | Foto: Tesla Motors

Na americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) se obrátil nejmenovaný stěžovatel, který shrnuje 127 předchozích stížností adresovaných témuž regulačnímu úřadu. Ty se týkají 123 vozů, 110 nehod a 52 zranění. Tesla se ke zprávě zatím nevyjádřila, napsala agentura Reuters.

Stížnost se týká modelů 3, S a X, které byly vyrobeny v letech 2013 až 2019. Úřad podnět vyhodnotí a rozhodne, zda otevře formální vyšetřování.

V nemálo z uvedených stížností se uvádí, že vůz Tesla začal zrychlovat při parkování v garáži nebo u obrubníku. Další popisují náhlé zrychlení, které nastalo za jízdy v provozu anebo při aktivovaném asistenčním systému pro řidiče a které vedlo k nehodě.

V jedné ze stížností například kalifornský řidič modelu S 85D tvrdí, že v roce 2015 zavřený a zamčený vůz "začal nabírat rychlost směrem vpřed a naboural do zaparkovaného auta".

Jiný řidič z Pensylvánie chtěl zaparkovat u základní školy, když auto samo o sobě zrychlilo, "přejelo obrubník a (vjelo do) drátěného plotu".

V další stížnosti řidič Tesly z Massachusetts líčí, jak vjížděl ke garážovým vratům, když "sebou vůz náhle cuknul vpřed, vraty projel" a zastavila ho až betonová zeď garáže.

 

Právě se děje

Další zprávy