Rezerva pro krizi: Mražené maso může nahradit živá zvířata

ČTK ČTK
29. 7. 2015 16:20
Správa státních hmotných rezerv začala spolupracovat na novém projektu s Agrární komorou. Ministr zemědělství ale nepovažuje nápad za systémově správný.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Bernartice - Mražené maso ve státních skladech určené pro krizové situace by mohla částečně nahradit živá zvířata. "V rezervách by se mohla objevit už v roce 2017," řekl dnes předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Správa začala spolupracovat na projektu takzvaného živého stáda s Agrární komorou ČR. Nyní například platí správa za dodávku, skladování a ochraňování 500 tun mraženého masa 46,4 milionu korun za tři roky. Stádo by mělo tyto náklady snížit.

V budoucnu by mohla živá zvířata nahradit až třetinu hovězího masa ve státních skladech. Třetina by mohla být v podobě konzerv a třetina v podobě mraženého masa.

Nákladné je podle Švagra především zamrazení a následné rozmrazení masa. To by u stáda odpadlo. Zásoby by se navíc nemusely pravidelně obměňovat.

"Pokud budou v blízkosti stáda jatka a takováto porážka dostane maximální přednost, může se maso v době krize dostat ke spotřebitelům do čtyř dnů," dodal prezident Agrární komory Miroslav Toman. V příštím roce by se mohl uskutečnit pilotní projekt, který by zahrnul 1500 kusů skotu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepovažuje nápad za systémově správný. "Může dojít k nějaké situaci, například epidemie, zvířata můžou uhynout nebo se může stát cokoliv ze zásahu vyšší moci a v tu chvíli nebudeme mít žádnou strategickou zásobu," okomentoval nápad.

Podle Švagra by šlo o menší stáda dobytka roztroušená po celé republice. Osobně by dal přednost variantě, podle níž by si stát pouze pronajímal od farmářů stáda, místo aby je sám vlastnil. Debata, zda by se nedalo v živém skladovat i kuřecí či vepřové maso, je zatím podle Švagra předčasná. Živé stádo používají podle něj jako státní rezervu například Slovinci.

 

Právě se děje

Další zprávy