Indie chce zakázat kryptoměny. Pokud se jich lidé do půl roku nezbaví, rozdá pokuty

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 3. 2021 17:30
Indie chystá zákon zakazující kryptoměny. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami nebo takový digitální majetek vlastnil, dostal by podle zákona pokutu. Agentuře Reuters to řekl jeden z vyšších vládních úředníků obeznámených z plánem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Zákon by byl ranou pro miliony investorů, kteří mají o kryptoměny zájem, a Indie by se stala první velkou zemí, kde bude držení kryptoměn nelegální. Indické ministerstvo financí se k tomu zatím nevyjádřilo.

Návrh zákona kriminalizuje držení, vydávání, těžbu i obchod a převody kryptoměn. Představuje tak jedno z nejpřísnějších opatření vůči kryptoměnám na světě a je v souladu s lednovým vládním programem, který vyzval k zákazu soukromých virtuálních měn, jako je bitcoin. Místo toho chce vláda vytvořit základ pro oficiální digitální měnu.

Zákon dá podle úředníka současným majitelům kryptoměn šest měsíců na to, aby se těchto aktiv zbavili. Pak bude stát vyměřovat pokuty. Schválení zákona by neměl být problém, protože vláda premiéra Nárendry Módího má v parlamentu pohodlnou většinu.

Z velkých ekonomik už zakázala těžbu a obchodování s kryptoměnami Čína. Ani Peking ale za vlastnictví kryptoměn netrestá.

Objem transakcí s kryptoměnami se v Indii navzdory hrozbě zákazu zvyšuje. Podle odhadů z odvětví zhruba osm milionů lidí investovalo do kryptoměn 100 miliard rupií (30,3 miliardy Kč). Oficiální statistika však neexistuje.

Počet registrací a příliv peněz na místní kryptoměnovou burzu Bitbns je podle jejího provozovatele až 30krát vyšší než před rokem. Jedna z nejstarších burz v Indii Unocoin získala v lednu a v únoru navzdory obavám ze zákazu 20 000 uživatelů.

Vládní panel v roce 2019 doporučil až deset let vězení pro lidi, kteří budou těžit, vytvářet, držet, prodávat, převádět, zbavovat se, vydávat či obchodovat s kryptoměnami. Zdroj odmítl sdělit, zda nový zákon obsahuje vězení i pokuty, neposkytl ani žádné další podrobnosti. Uvedl jen, že diskuse je v závěrečné fázi.

Podle ředitele Bitstock.com Martina Stránského nejde obchodování s bitcoiny technologicky zamezit. "Zejména u tak moderní země, jako je Indie, mi ta informace přijde jako úplná hloupost. Nebo jde o fake news," dodal.

Vzhledem k objemům, které ze země proudí, by podle analytika Purple Trading Štěpána Hájka nemělo jít o výraznější zásah do poptávky po bitcoinu a tedy i jeho ceny. Nelze ani očekávat, že by se k Indii přidala některá ze západních zemí. Cenu bitcoinu tak bude nadále určovat rostoucí poptávka.

Záměrem zakázat kryptoměny a bitcoin se indická vláda podle šéfa investiční platformy Portu, Wood&Company Radima Krejčího snaží rychle vymýtit některé nešvary spojené s virtuálními měnami, jako je třeba praní špinavých peněz.

"Bohužel nejde o úplně ideální řešení, pokud bude oficiální obchod s kryptoměnami kriminalizován, jeho značná část se přesune do oblasti šedé ekonomiky a na černý trh. To je jedna stránka věci. Lidé ale nepoužívají bitcoin a ostatní kryptoměny výhradně k placení, stále nejde o měny v pravém slova smyslu. Většina lidí, kteří si bitcoin pořizují, činí tak za účelem investice do budoucího potenciálu virtuálních měn a technologií s nimi spjatých," podotkl Krejčí.

Hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin o víkendu vystoupila na rekord 61 781,83 dolaru (1,36 milionu Kč). Dnes ale cena více než pět procent ztrácí a bitcoin se obchoduje zhruba za 56 000 USD. Dopoledne se cena propadla až pod 55 000 USD.

Video: Bitcoiny jsou cool, investujte do nich ale jen to, co jste ochotní vyhodit z okna, říká Stroukal (video z roku 2018)

Kryptoměny lidi lákají, je to ale neprobádaná oblast a hodně riziková věc, vysvětluje ekonom a expert na digitální měnu Dominik Stroukal. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy