Společnost Airbnb šetří, šéfům klesnou platy, zaměstnanci budou bez prémií

ČTK ČTK
28. 3. 2020 10:17
Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, pozastavila veškeré své marketingové aktivity, aby letos ušetřila 800 milionů dolarů (téměř 20 miliard Kč).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Její zakladatelé nebudou v příštích šesti měsících pobírat žádný plat, zatímco nejvyšším vedoucím pracovníkům klesne mzda na polovinu. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Airbnb se nyní potýká s negativními dopady šíření koronaviru.

Zdroj agentury Reuters uvedl, že firma rovněž pozastaví přijímání nových zaměstnanců s výjimkou malého počtu důležitých pracovních pozic. Airbnb podle zdroje rovněž sdělila zaměstnancům, že za letošní rok pravděpodobně nedostanou žádné prémie.

Šíření koronaviru těžce zasáhlo cestovní ruch, a tím i aktivity společnosti Airbnb. Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO) v pátek předpověděla, že pandemie způsobená koronavirem letos povede k propadu turistického sektoru o 20 až 30 procent.

"Turistika je jedním z nejzasaženějších sektorů. Je jasné, že hrozí úbytek milionů pracovních míst," uvedl v komuniké generální tajemník UNWTO Zurab Pololikašvili.

Na Airbnb si v posledních letech čím dal častěji stěžovali lidé, kteří žijí v blízkosti pronajímaných nemovitostí. Podobně jako další služby v oblasti takzvané sdílené ekonomiky je navíc pronájem přes Airbnb často spojován s porušováním předpisů a neplacením daní. Airbnb čelí i kritice, že přispívá k růstu cen nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy