Retro Jawy se budou vozit z Indie do Česka. Jsou tam neskutečně oblíbené, říká firma

Jawa 300.
Spolupráce s firmou Mahindra začala před několika lety. Cílem bylo opět v Indii vyrábět motocykly Jawa jako v 50. a 60. letech 20. století. Na tuto výrobu navázala výroba motocyklů indické provenience Yezdi.
"Je platná uzavřená licenční smlouva na používání známky Jawa. V Indii má obrovskou tradici, v 60. letech byl v Indii závod, který vyráběl Jawy, firma se jmenovala Ideal Jawa, vyrobilo se tam zhruba 300 tisíc motocyklů, značka tam má trvale velice dobré jméno. V současné době se tam zase vyrábí, dodává na indický trh, je několik typů," řekl Hynek Walner, ředitel pro strategii a marketing velešínské firmy Jihostroj, která je stoprocentním společníkem ve společnosti Jawa Moto.
Dodávky indických Jaw do Evropy by měly nastat příští rok. Nejdříve na český a slovenský trh, potom i na jiné. Příští rok už budou indické stroje splňovat evropské emisní limity. "Indická strana logicky preferuje indický trh, už jsou do konce tohoto roku vyprodaní, o motorky je obrovský zájem, doslova jim trhají ruce. Viděli jsme v Indii showroom, kde už na motorce bylo napsáno jméno vlastníka a datum, kdy mu budou dodány," řekl Walner.
Jediný tuzemský výrobce motocyklů Jawa Moto z Týnce nad Sázavou se ve světě proslavil zejména svou dvoutaktní třistapadesátkou, kterou na některé trhy stále dodává. Vedle toho vyrábí čtyřtaktní motocykly Jawa 350 a 660, které prodává i v Česku. Na snímku je nová retro Jawa 300 vyrobená právě v indické Mahindře.
Foto: ČTK
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 9. 2019 15:43
Motocykly značky Jawa, které v Indii vyrábí licenčně společnost Mahindra, by měly do konce letošního roku získat evropskou homologaci. Stroje značky, která letos slaví 90 let, by se tak z Indie na evropský trh mohly dostat už příští rok. První vzorky motocyklů se již dostaly do Česka a byly podrobené intenzivním zkouškám.
 

Právě se děje

Další zprávy