Řetězce tlačí na nižší kvalitu, říká šéf firmy Červa

ČTK ČTK
9. 10. 2013 15:48
Dodavatel ochranných pracovních prostředků chystá expanzi na západ.
Ochranné rukavice od společnosti Červa
Ochranné rukavice od společnosti Červa | Foto: Červa

Praha - Dodavatel ochranných pracovních prostředků, česká společnost Červa Export Import, chystá expanzi na západ. Uvedli to zástupci společnosti na středeční tiskové konferenci. Výkonný ředitel společnosti Miroslav Rous řekl, že na to mají připraveny stovky milionů korun.

"V tuto chvíli uvažujeme o akvizici sta procent jedné německé firmy s obratem zhruba 15 milionů eur (380 milionů korun), čímž bychom vstoupili na tamní trh. Jako česká firma bychom neměli šanci," řekl Rous.

Kromě toho přes belgickou společnost, se kterou začala česká firma spolupracovat letos, zahájila Červa expanzi do Nizozemska a Francie. "Budeme tam působit pod vlastní značkou Červa. Jde o globální expanzi české společnosti v rámci starých zemí Evropské unie. Financujeme ji z interních zdrojů, bankovních úvěrů i díky penězům mateřské společnosti Vostok-Servis. Řádově půjde o stovky milionů korun," doplnil Rous. Kromě západní Evropy chce firma proniknout na trhy v severní Africe a zemích Perského zálivu.

Už dříve Červa vstoupila koupí místní společnosti na dánský a běloruský trh. V Maďarsku a Polsku pak založila vlastní společnost. Kromě Belgie se s místním partnerem spojila v Turecku. Aktivní je také v zemích bývalého Sovětského svazu a v Pobaltí.

Z řetězců možná odejdeme

Aktuálně vedení společnosti uvažuje, že by firma své produkty stáhla z obchodních řetězců. Bude to prý záležet na výsledcích jednání, která budou na konci roku, a dohodnutých podmínkách. "Tlačí nás, abychom snížili kvalitu našich produktů. Výrobek, který prodáváme za stejnou cenu v našich franšízových obchodech, je mnohem kvalitnější. Není na něm totiž tak vysoká obchodní přirážka, jako v řetězcích," poznamenal Rous. Červa aktuálně dodává výrobky do dvou řetězců hobbymarketů, ze třetího se stáhla už loni. Pracovní ochranné prostředky prodává také ve franšízové síti, která má v Česku 68 poboček a 25 na Slovensku.

Kvůli vývoji v Číně, kde firma nechává vyrábět většinu svých výrobků a kde se prohlubují problémy s pracovní silou a místní autority kladou stále větší důraz na ekologii, plánuje společnost návrat výroby do Evropy. "Čína je obrovské riziko globálního trhu. Chceme se na případné problémy připravit a hledáme proto alternativy. Například Pákistán či Vietnam, ale také v chudších zemích EU, tedy Rumunsku, Bulharsku případně Maďarsku. Sondujeme i situaci na Ukrajině a v Turecku," uvedl Rous.

Už nyní Červa spolupracuje s firmou Prabos ze Slavičína na nové kolekci pracovní obuvi pro trhy západní Evropy, která by vznikala právě na Zlínsku. Druhou českou společností, se kterou prohlubuje spolupráci, je výrobce rukavic DG Tachov. I její výrobky by měly směřovat převážně na západ.

Hostivický sklad už nestačí

Rostoucí obrat i prodej způsobil, že rozloha centrálního skladu v Hostivici u Prahy nestačí. Společnost proto bude investovat do jeho rozšíření. Ze současných 16 tisíc metrů čtverečních se v nejbližší době rozroste až na 30 tisíc metrů čtverečních.

Firmu Červa Export Import před dvaceti lety založil podnikatel Lubor Červa. V září 2006 ji prodal ruské skupině Vostok-Servis. V minulých dvou letech přesáhl konsolidovaný obrat skupiny Červa dvě miliardy korun, pro letošní rok počítá s jeho navýšením až na 3,2 miliardy korun. Červa zaměstnává 325 lidí, z toho stovku v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy