Řetězce si najmou lobbisty, chtějí lepší zákony i pověst

ČTK ČTK
17. 6. 2014 14:30
Obchodníci nejsou spokojeni s tím, jak se jim daří ovlivňovat tvorbu legislativy, která se jich dotýká.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Obchodní řetězce chtějí zlepšit své lobbování u politiků. Svaz obchodu a cestovního ruchu hodlá za tímto účelem najmout externí agenturu. Novinářům to dnes řekla nová prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marta Nováková.

Prezidentka svazu, jehož členy je mimo jiné většina velkých obchodních řetězců, není spokojena s tím, jak se obchodníkům daří ovlivňovat tvorbu legislativy, která se jich dotýká.

"Tady se musíme učit a potřebujeme si na to najmout profesionály, aby se nám podařilo dosáhnout alespoň smysluplného nastavení legislativy," uvedla Nováková. Svaz podle ní pravděpodobně vypíše na lobbisty výběrové řízení.

Nebude se prý patrně jednat o otevřený tendr. Svaz se nejspíše obrátí na několik firem, které již dnes podobnou práci dělají pro jednotlivé obchodní řetězce. "Možná oslovíme čtyři, pět nějakých agentur," řekla.

Lepší pověst

Svaz chce podle Novákové zlepšit také pověst řetězců u veřejnosti. "Vnímání obchodu není zcela pozitivní u spotřebitelské veřejnosti. Mnohdy mají za to, že obchodníci jsou ti, kdo prodávají schválně zboží s prošlou záruční lhůtou, schválně mají někde škůdce a podobně," podotkla.

Nováková začátkem měsíce upozornila, že například tvorba novely zákona o tržní síle je podle ní nestandardní. Svaz koncem května obdržel od antimonopolního úřadu návrh novely tohoto zákona. Norma obsahuje stejné zpřísnění podmínek jako novela, kterou Sněmovna v polovině května neschválila v podobě přílepku k zákonu o potravinách.

Obchodníci podle ní dostali na zaslání připomínek k návrhu nestandardně krátký čas. Některé pasáže zákona podle ní zůstávají vágní a mají mnoho možností výkladu. Zákon o významné tržní síle má chránit dodavatele obchodních řetězců.

Podle svazu však takovýto zákon v principu není nutný, hospodářskou soutěž mezi soutěžiteli řeší standardní legislativa - zákon o ochraně hospodářské soutěže, nyní i občanský zákoník. Zákon, pokud je již předložen k jednání, by podle Novákové měl být vyvážený pro dodavatele i obchodníky.

 

Právě se děje

Další zprávy