Řetězce rozdají prodavačům vysoké odměny. Někde jim poděkují i tím, že neotevřou

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 11. 2021 13:35
Potravinářské řetězce před Vánocemi zaměstnancům vyplatí mimořádné prémie nebo je odmění dárkovými poukazy v hodnotě několika tisíc korun. Některé sítě zároveň zveřejnily otevírací dobu o vánočních svátcích. Například obchody Penny Market budou mít na Štědrý den zavřeno, neboť společnost chce zaměstnancům za celoroční práci poděkovat i touto formou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Kaufland

Společnosti Kaufland a Lidl, které patří do německé maloobchodní skupiny Schwarz, před Vánocemi mezi své pracovníky v mimořádných odměnách rozdělí 96 milionů korun. Prémii dostanou všichni zaměstnanci, oznámily firmy již dříve. Kaufland má zhruba 23 500 pracovníků, počet zaměstnanců Lidlu přesahuje 12 000.

"Vyplácení vánočních mimořádných odměn se v posledních letech stalo již téměř tradicí a také pro letošní rok jsme připravili pro zaměstnance odměnu ve výši tři tisíce korun jako poděkování za jejich práci," uvedl dnes ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Každý pracovník navíc podle něj dostane balíček s produkty z Alberta. Pro společnost pracuje na 20 000 lidí.

Síť supermarketů Billa začátkem prosince zaměstnancům v prodejnách, centrále i logistice rozdá dárkové poukazy na nákup v hodnotě 2500 korun, oznámila firma minulý týden. Zároveň zveřejnila prosincovou provozní dobu. Na Štědrý den bude mít obchody otevřené mezi 07:00 a 12:00, na Silvestra zákazníky obslouží od 07:00 do 17:00. Billa v ČR zaměstnává kolem 6500 pracovníků.

Společnost Penny Market, která je stejně jako Billa součástí mezinárodního obchodního řetězce Rewe, zaměstnance odmění dárkovou kartou na nákup nabitou na 3500 korun. Zároveň všem pracovníkům umožní zůstat na Štědrý den doma.

"Rozhodli jsme se tak i v této nejisté době, kdy nevíme, co nás do konce roku ještě čeká. Jsou chvíle, kdy je potřeba dát přednost lidem, přestože tržby v tento den bývají vysoké," řekl jednatel Penny Radek Hovorka. V Penny pracuje zhruba 5800 lidí.

Většina potravinářských řetězců v letošním roce zaměstnancům zvýšila mzdy. Český prodavač si podle portálu Platy.cz si vydělá od 19 000 po 38 000 korun hrubého měsíčně v závislosti na regionu a zaměstnavateli. Průměrná mzda v Česku podle Českého statistického úřadu letos ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy