Restaurace a hospody často porušují předpisy. Někdy jde i o ohrožení zdraví, varuje inspekce

ČTK ČTK
6. 1. 2017 14:40
Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Společné stravování představuje nejproblematičtější oblast v rámci kontrolních kompetencí inspekce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř 10 000 kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.

Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

"Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně," uvedl Kopřiva.

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu "čokoláda" u směsí s nižším obsahem kakaového prášku – třeba v nápojových automatech.

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech. O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna.

Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly inspekce odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

"Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017," uvedl Kopřiva. Inspekce má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy