Češi z nouze vymysleli pozoruhodné typy respirátorů. Některé to dotáhly až do výroby

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 22. 11. 2020 13:02
V Česku je už od března, kdy do země pronikla koronavirová krize, velká poptávka po rouškách, respirátorech i dalších zdravotnických pomůckách. Zároveň se objevila řada českých výrobců, kteří se snažili přijít se svou troškou do mlýna a zároveň s něčím odlišným. Podívejte se, s jakými inovacemi se snaží uspět u zákazníků v Česku i ve světě.
Respirátor VK RespiPro brněnské firmy Respilon, který zahubí zachycené viry.
Respirátor VK RespiPro brněnské firmy Respilon, který zahubí zachycené viry. | Foto: ČTK

Respilon

Brněnská firma Respilon představila minulý týden nový typ respirátoru, který podle výrobce hubí zachycené viry. Kromě nanovlákenné membrány obsahuje respirátor tělové barvy i oxid mědi, který udrží výrobek sterilní.

Společnost chtěla produkt s názvem VK RespiPro původně nabízet už na jaře v první vlně pandemie, jenže tehdy měla výrobu jen v zahraničí, takže se jí to kvůli omezení obchodu nepodařilo. Objednávku na 400 tisíc kusů tak kvůli tomu odvolalo i ministerstvo zdravotnictví, protože firma nedokázala garantovat termíny objednávky. 

Respilon ale mezitím podle výkonné ředitelky Jany Zimové například vycizeloval tvar respirátoru a především rozjel výrobní linku v Brně, kde může respirátory vyrábět. "Skládají se ze tří vrstev. Ta s tělovou barvou obsahuje akcelerovaný oxid mědi a je zvnějšku i zvnitřku, bílá vrstva s nanovlákennou membránou je uprostřed. Viry, které membrána zachytí, oxid mědi zlikviduje. Je to samosterilizační respirátor, který zůstane čistý a lze jej kumulativně využít až 30 hodin," řekla Zimová. Jeden tento výrobek vyjde na zhruba 200 korun.

Do měsíce chce firma uvést do provozu i druhou linku, jež bude sloužit k produkci tělového respirátoru s odlišným tvarem. 

 

Právě se děje

Další zprávy