České firmě se v Číně ztratilo 750 tisíc respirátorů. Bojí se, že je vláda znárodnila

Ekonomika Ekonomika
25. 2. 2020 10:55
Šíření koronaviru komplikuje byznys i českým firmám. Patří mezi ně brněnská firma Respilon, která v Číně kompletuje masky s nanovláknovou membránou. V čínském skladě Respilonu totiž "uvízlo" na 750 tisíc těchto masek, tedy prakticky celá roční zásoba, a firma o nich nic neví. Spolumajitelka podniku Jana Zimová podle Hospodářských novin již dříve připustila, že tamní vláda mohla masky znárodnit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"V Číně byly kvůli oslavám Nového roku uzavřeny továrny, zaměstnanci měli volno, které se ale kvůli zabránění šíření koronaviru prodlužovalo. Od té doby se nemůžeme dostat do našeho skladu a nemáme přehled o tom, co se v něm děje. Mohlo se stát, že bez našeho vědomí čínská vláda potřebné masky zabavila," řekla Hospodářským novinám Zimová.

"Podle posledních kusých informací, které se k nám dostaly, by tam ale masky snad měly být," doplnila. Podnik to ovšem kvůli údajnému embargu na informace v Číně s jistotou neví.

Případné znárodnění svého zboží Respilon řešit nehodlá. Podle Zimové není rozumné vyčíslovat, o kolik by firma v takovém případě přišla. "Bereme to tak, jak to je, jako součást pomoci a posílení našich obchodních vztahů. Oni jsou v nouzi a my s tím nic neuděláme," řekla spolumajitelka firmy.

Brněnský Respilon loni prodal 700 tisíc kusů masek, a to hlavně v Asii. V průběhu ledna pak zaznamenal po svém zboží enormní poptávku. Jen za čtyři dny šlo o osm milionů kusů masek, uvedla Zimová.

Vykrýt poptávku chce podnik také novým typem masky. Ve spolupráci s izraelskou firmou vyrábí ústenky, které budou po nasazení schopné koronavirus nejen zachytit, ale díky nanočásticím oxidu mědi ho i zničit. K dostání za desítky korun mají být v řádu týdnů, uvedla agentura ČTK.

Tyto masky by měla česká firma kromě Izreale vyrábět také přímo v domovském Brně. Linka, která má být uvedena do provozu asi v květnu, denně vyrobí až 70 000 roušek, řekl v rozhovoru pro Lidové noviny majitel Respilonu Roman Zima.

Epidemie koronaviru propukla v Číně, nejvíce zasaženou evropskou zemí je Itálie. V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, se obětí nového koronaviru dosud stalo asi 2600 lidí a nakazilo se přes 77 000 osob. Většina z těchto údajů připadá na provincii Chu-pej, která je ohniskem nákazy.

 

Právě se děje

Další zprávy