Platy státních zaměstnanců se výrazně zvednou. Každé profesi však porostou jinak

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 8. 2018 13:05
Do zvýšení platů ve veřejné sféře by mělo příští rok putovat průměrně o osm procent peněz víc než letos.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Koaliční hnutí ANO a ČSSD došly k dohodě na růstu platů ve veřejné sféře. Po jednání kabinetu a koalice to novinářům řekli lídři vládních stran, premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Do zvýšení platů ve veřejné sféře by mělo příští rok putovat průměrně o osm procent peněz víc než letos. Vláda původně počítala s navýšením sumy o šest procent. Platové tarify ale neporostou plošně. Většině pracovníků by se měly zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům pak o dvě procenta. Navýšení u jednotlivých profesí chce vláda v pátek projednat s odbory. 

Podle informačního systému o průměrném výdělku pracovalo letos v prvním čtvrtletí ve veřejném sektoru 682 500 lidí. Dostávali plat od státu, samospráv a ze zdravotního pojištění.

Hamáček už ráno řekl novinářům, že ministerstvo financí přidá na platy oproti původnímu návrhu "dost podstatně". Ministři za ANO na jednání trvali na zohlednění zásluhovosti při navyšování platů.

ČSSD v jednáních zastávala názor odborů, že platy ve veřejné sféře by měly růst plošně. Výsledné přidávání by se podle sociálních demokratů mělo co nejvíc přiblížit deseti procentům.

Sumy určené na platy ve veřejné sféře zahrne návrh rozpočtu, který chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poslat do připomínkového řízení do konce tohoto týdne. Schvalovat by ho pak menšinová vláda měla 19. září.

 

Právě se děje

Další zprávy