Přehled nejžádanějších profesí: Řemeslníci, řidiči nebo technici chybí třetině firem

Iva Špačková Iva Špačková
13. 9. 2018 6:20
Ekonomiku podrývá nedostatek vhodných zaměstnanců, a pokud se samotní uchazeči o práci i firmy nezačnou měnit, bude ještě hůř. Podívejte se na přehled nejžádanějších profesí v Česku i ve světě, jak ho zpracovala personální společnost ManpowerGroup.
Zaměstnanec. Ilustrační foto
Zaměstnanec. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Jak se musí změnit zaměstnanci

Pokud se nemá propast mezi požadavky firem a dovednostmi zaměstnanců zvyšovat, musí se podle personalistů na změnách podílet obě strany pracovního trhu.

Uchazeči o zaměstnání by měli sledovat to, jaké profese a dovednosti firmy potřebují. Když je na trhu dlouhodobě nedostatek řemeslníků či techniků, je jasné, že absolventi humanitních oborů budou práci hledat v budoucnosti těžko, domnívají se ve společnosti Manpower.

Studenti by se tak měli více zaměřovat na technické profese a na to, jak v sobě vybudovat chuť učit se novým věcem a doplňovat si vzdělání pomocí specializovaných kurzů v průběhu celého pracovního života. Titul už tak důležitý nebude.

"V budoucnu se bude stále méně vyžadovat ukončené vysokoškolské vzdělání a důraz se bude přesouvat na specifickou kvalifikaci a certifikaci. Středně odborné pracovní pozice tohoto typu představují 40 % všech pracovních míst v rámci zemí OECD a poptávka po nich nadále roste," popisuje Rezlerová.

 

Právě se děje

Další zprávy