Přehled nejžádanějších profesí: Řemeslníci, řidiči nebo technici chybí třetině firem

Iva Špačková Iva Špačková
13. 9. 2018 6:20
Ekonomiku podrývá nedostatek vhodných zaměstnanců, a pokud se samotní uchazeči o práci i firmy nezačnou měnit, bude ještě hůř. Podívejte se na přehled nejžádanějších profesí v Česku i ve světě, jak ho zpracovala personální společnost ManpowerGroup.
Foto: ManpowerGroup ČR

Jak to firmy řeší

Více než polovina společností se snaží čelit nedostatku vhodných pracovníků rozvojem stávajících zaměstnanců. Od posledního průzkumu z roku 2016 je tento přístup častější o 12 procentních bodů.

Dalším důležitým trendem jsou snahy o zavedení alternativních pracovních modelů (OSVČ, dočasná přidělení, zkrácené úvazky), prostřednictvím kterých se firmy čím dál tím více snaží přizpůsobit potřebám různých typů zaměstnanců.

Téměř polovina firem také začala přehodnocovat své požadavky týkající se vzdělání nebo zkušeností na danou pracovní pozici.

Čelit nedostatku uchazečů navyšováním mezd zkouší 35 % zaměstnavatelů oproti pouhým 15 % v roce 2016. "Zvýšení mezd jsme definovali jako meziroční růst minimálně o tři procenta," vysvětluje Jiří Halbrštát z ManpowerGroup, který se na výzkumu podílel.

 

Právě se děje

Další zprávy