Řekové opět mohou posílat peníze do zahraničí. Ale omezeně

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 8. 2015 16:50
Obyčejní lidé tvrdí, že změnu nepoznají, studenti zahraničních škol ale mají radost.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Atény - Řecká vláda opět zmírnila takzvanou kontrolu kapitálu, která trvá už měsíc a půl. Kromě povoleného týdenního výběru 420 eur v hotovosti mohou lidé nově i převádět peníze na zahraniční účty. I zde stále platí limit - 500 eur měsíčně na osobu.

Řekové také mohou znovu zakládat nové bankovní účty k hrazení splátek úvěrů či daní.

Vláda také rozhodla, že řeckým studentům v zahraničí lze nyní posílat na školné a ubytování až osm tisíc eur za každé čtvrtletí.

Takzvané kapitálové kontroly platí v Řecku od konce června, kdy lidé začali z bank masivně vybírat své úspory a v bankomatech tak začaly docházet peníze. K tomu došlo poté, co premiér Alexis Tsipras oznámil referendum ohledně návrhů mezinárodních věřitelů a kdy se zdálo, že je odchod Řecka z eurozóny nevyhnutelný. Nejdříve byly banky úplně zavřené, nyní si nelze z běžného účtu vybrat více než 420 eur týdně.

Nic pro obyčejné lidi

Podle Řeků oslovených online deníkem Aktuálně.cz si nových úlev obyčejní spotřebitelé nijak nevšimnou. "Nečekám, že by se pro mě něco změnilo, peníze na zahraniční účty nepřevádím," uvádí psycholog Christos Kaspersky. "Určitě je to dobrá zpráva, mě to ale nijak neovlivní," souhlasí studentka Konstantia Natsiou.

"Vy se ptáte na převod peněz někoho, kdo žádné peníze nemá? Co čekáte, že vám odpovím?," reaguje sotva třicetiletý Michalis, který je nezaměstnaný.

Spokojenější jsou lidé studující v zahraničí. "Chystám se od září studovat magisterský program v Nizozemsku, takže se mi to bude určitě hodit," říká Sofia Fytopoulou. "Zvládla bych to ale i tak," dodává s tím, že už i v minulých týdnech měli Řekové studující v cizině nárok na pět tisíc eur na tři měsíce a že i to by stačilo. "Vyřizovala jsem to už s bankou a nevypadalo to, že by měly nastat nějaké komplikace," uvádí.

Problém s e-shopy

Podobně jako Kaspersky má ale zkušenost s tím, že problém není jen samotný limitovaný převod do ciziny, ale také nákup na některých zahraničních e-shopech včetně Amazonu či Googlu.

"Potřebovala jsem si nakoupit nějaké učebnice, zkoušela jsem platit kreditní i debetní kartou a transakce byla vždy zamítnuta," popisuje Fytopoulou. "Mně se to stalo při nákupu notebooku. E-shop mi neumožnil platbu, protože si nejspíš nebyl jistý, že mu řecká banka vážně ty peníze pošle," dodává Kaspersky.

 

Právě se děje

Další zprávy