Silná koruna. Česká měna vzrostla vůči euru nejvíc za 15 let, volby s ní tolik nehnou

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 1. 2023 17:42
Koruna se vůči euru stále drží na nejsilnějších hodnotách od roku 2008, v pátek kolem 17. hodiny se obchodovala v kurzu 23,82 koruny za euro, stejně jako ve čtvrtek v podvečer. K dolaru si česká měna mírně pohoršila na 21,97 koruny za dolar, proti čtvrtečnímu závěru oslabila o tři haléře. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.
Foto: Shutterstock

Česká měna podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky nadále těží zejména z pozitivního globálního vývoje, zklidnění situace na komoditních trzích a také zlepšování takzvaných indikátorů důvěry, které jako první ukazují, jak se ekonomice daří.

"V samotném závěru páteční seance se opětovně pokoušela dostat pod hladinu 23,80 koruny za euro a atakovat nejsilnější hodnoty od roku 2008," dodal analytik.

Analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý doplnil, že mezi příčinami posilování koruny nelze opomenout ani postoj České národní banky (ČNB). "Efekt devizových intervencí, které prováděla až do listopadu 2022, bude ještě řadu měsíců doznívat. Navíc je ČNB ochotna kdykoli, kdy to bude potřeba, přispěchat české koruně na pomoc," uvedl Tupý.

Výsledek prezidentský voleb bude podle expertů česká měna spíše ignorovat.

"Tak tomu bývá standardně. Nezájem investorů o výsledek české prezidentské volby bude navíc souviset s tím, že příští prezident během svého pětiletého funkčního období bude jmenovat pouze jediného člena v sedmičlenné bankovní radě České národní banky," míní Markéta Šichtařová a Jiří Cihlář.

Koruna se k euru dostala na nejsilnější hodnotu od konce července 2008 už ve středu a tím i relativně blízko také ke svému historickému maximu, které bylo v polovině července 2008 mírně pod hranicí 23 koruny za euro, upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler.

 

Právě se děje

Další zprávy