Rekordně levná káva končí, počasí žene cenu nahoru

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 5. 2014 11:03
Káva na světových trzích letos zdražila o téměř dvě třetiny. Běžní spotřebitelé to ale zřejmě pocítí jen minimálně.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: ISIFA/Thinkstock

New York, Praha - Rekordně levná káva na světových trzích je minulostí. Od začátku roku její cena vzrostla téměř o dvě třetiny. Na dění na burze už zareagovali i dodavatelé působící v Česku - například společnost Tchibo začala prodávat odběratelům za vyšší ceny.

Analytici se ale shodují, že koncoví spotřebitelé - tedy běžní zákazníci - zatím mohou zůstat klidní. V kavárenských řetězcích se vyšší ceny komodity zřejmě neprojeví vůbec, v maloobchodních prodejnách zdraží káva maximálně o jednotky procent.

Pěstitele sužují sucha a kávová rez

Ke zdražování dochází hlavně kvůli počasí. Brazílii, která je celosvětově největším producentem kávy, od počátku roku trápí největší sucho za dvacet let. Tamní pěstitelé by tak podle agentury Bloomberg letos měli vyprodukovat o 18 procent méně Arabiky, než se plánovalo.

Listy kávovníků ve střední Americe a v Peru navíc napadá plíseň La Roya, pro níž se v Česku používá název kávová rez. K jejímu šíření napomáhají hlavně vysoké teploty v regionu.

S plísní mají středoamerické země problém už tři roky, například v Guatemale kvůli ní loni spadla úroda o 15 procent. Američtí meteorologové navíc varují před klimatickým jevem El Niño, který může vést k nepředvídatelným dešťům.

"Podle odhadů společnosti Wolthers Douque by v brazilské oblasti Minas Gerais mohlo dojít až k 35procentnímu poškození úrody. Zbytek úrody může mít zhoršenou kvalitu," uvádí analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Ten letošní brazilskou úrodu odhaduje na 40,1 až 56,5 milionu pytlů. Původně to mělo být 60 milionů pytlů.

Špatná úroda se přitom může projevit na cenách: jestliže bude kávy méně, zvýší se poptávka a odběratelé za ni budou muset platit více.

Ceny se blíží ke dvěma dolarům

Ještě na počátku února hlásili analytici, že cena suroviny spadla v posledních třech letech o třetinu. Teď ale káva typu Arabika stojí nejvíce od února 2012 a ve srovnání s letošním lednem se ceny na burze zvýšily o 60 procent.

Listy kávovníků ve střední Americe a v Peru navíc napadá plíseň "La Roya", pro kterou se v Česku používá název kávová rez. K šíření "rzi" napomáhají hlavně vysoké teploty v regionu.

Zatímco 2. ledna se libra Arabiky (0,45 kilogramu) prodávala na newyorské burze IntercontinentalExchange (ICE) za 1,15 dolaru (23,1 koruny), nyní stojí stejné množství 1,81 dolaru (36,3 koruny).

Podle Mezinárodní organizace pro kávu činil loni průměr cen Arabiky na ICE 1,29 dolaru, za první čtyři měsíce tohoto roku je to zatím 1,67 dolaru. Sem se přitom ještě promítají nízké ceny, na kterých se káva držela v prvních dvou měsících tohoto roku.

Na vyšší ceny Arabiky na burzách reagovali už i někteří výrobci na českém trhu. Například generální ředitel Tchibo Praha Richard Hodul sdělil, že kvůli zdražující kávě museli před dvěma měsíci zvýšit prodejní ceny.

"Ano, zvyšování cen kávy na světových trzích jsme zaznamenali," potvrzuje Andrea Brožová z Nestlé Česko, která vlastní značku Nescafé. Jak se celosvětové zdražování promítlo do jejich cen, ale stejně jako Hodul sdělit nechce.

Pomáhá dlouhodobý kontrakt i farmáři

Tuzemské kavárenské řetězce se zdražující surovinou zatím problém nemají.

"Zdražování se nás dosud nedotklo. Svou roli v tom hraje i fakt, že máme s dodavatelem dlouhodobý kontrakt. Ten nám zajišťuje stabilní cenu," říká marketingová specialistka Cross Cafe Renata Šolcová. Dodává, že stávající ceny se jim daří držet už druhým rokem.

I kdyby k mírnému zdražení došlo, tak to navíc bude až za několik měsíců. Firmy totiž nakupují suroviny v rámci takzvaných futures kontraktů, to znamená, že se s dodavatelem dohodnou na ceně - obvykle na čtvrt roku.

"Naše pražírna nakupuje kvalitní Arabiky, buď fair trade či přímo od farmářů, a dlouhodobě platíme odpovídající ceny. Zdražení tedy neplánujeme," uvádí ředitelka společnosti MamaCoffee Kateřina Slováková. Zdražení podle ní bude mít vliv hlavně na firmy, které pořizují levnou nekvalitní kávu.

Z podobného důvodu jako MamaCoffee nebude zvyšovat ceny ani řetězec Starbucks. "Kávu pořizujeme přímo od farmářů, nikoliv na komoditním trhu," říká jeho mluvčí.

Velmi dlouhá pružina

Příliš zvyšovat se zatím nemají ani ceny kávy v tuzemských supermarketech. "Pokud přijde zdražení, tak podle mého názoru pouze v jednotkách procent," říká analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček. Ceny na trhu a v maloobchodě jsou podle něj spojené "velmi dlouhou pružinou".

Maloobchodníci totiž do konečné ceny nepromítají pouze samotnou cenu suroviny, ale také náklady na energii či skladování. "Například cena kávy tvoří přibližně pětinu výsledné ceny, a její pohyb o pár procent je tak často zanedbatelný. Zbytek je distribuce, doprava, marže obchodníků," vysvětluje Tyleček.

"Obchodníci si ponechali marže z roku 2011, kdy se Arabika obchodovala dokonce za tři dolary za váhovou libru," doplňuje Jedlička. Prodejci podle něj proto mají poměrně velký "ziskový polštář".

I kdyby k mírnému zdražení došlo, tak to navíc bude až za několik měsíců. Firmy totiž nakupují suroviny v rámci takzvaných futures kontraktů, to znamená, že se s dodavatelem dohodnou na ceně - obvykle na čtvrt roku.

Více stojí i Robusta

Kromě Arabiky zdražuje i káva typu Robusta, která se používá například pro přípravu instantních nápojů. Zde ale ceny rostou pomaleji. Váhová libra se aktuálně na burze obchoduje za 105,83 centu, zatímco lednový průměr činil 92,93 centu. Došlo tedy k nárůstu o 14 procent.

Levnější Robustu táhne podle Jedličky nahoru právě zdražující Arabika, dále pak klesající vývoz z Vietnamu, který je největším pěstitelem této odrůdy.

 

Právě se děje

Další zprávy