Slapy prošly generálkou. Nádrž rozsvítí dalších 3000 domácností, chlubí se energetici

ČTK ČTK
7. 10. 2020 14:18
Vodní elektrárna Slapy je ze dvou třetin jako nová a opět jede na plný výkon. Dělníci dokončili rekonstrukci dalšího soustrojí za 150 milionů korun. Díky tomu se zvýšila účinnost této části elektrárny o čtyři procenta, což přinese nárůst roční produkce o deset milionů kilowatthodiny.
Vodní elektrárna Slapy
Vodní elektrárna Slapy | Foto: ČTK

Jak ve středu informoval mluvčí společnost ČEZ Martin Schreier, tato část hydrocentrály prošla vůbec největší modernizací za 65 let provozu.

Na druhé nejvýkonnější vltavské elektrárně na Slapech vyrábí bezemisní elektřinu tři soustrojí. První bylo zmodernizováno v roce 2011, druhé se opravilo nyní a poslední přijde na řadu začátkem příštího roku.

Elektrárna díky rekonstrukci dodá bezemisní elektřinu dalším 3000 domácností ve středních Čechách. "V rámci série opatření proti suchu je jednoznačným pozitivem, že nyní dokážeme vyrobit stejné množství elektřiny z nižšího objemu vody," uvedl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Soustrojí bylo postupně demontováno k opravám a zčásti nahrazeno efektivnějšími prvky vyrobenými na základě nejnovějších technických poznatků. Letos dělníci postupně usadili na své pozice nejdůležitější části, zejména oběžné kolo, stator a rotor generátoru. Obnovili také vnitřní ochranný nátěr ve více než 50 metrů dlouhém a pět metrů širokém ocelovém tlakovém přivaděči k turbíně.

Elektrárna Slapy loni dodala do sítě 236 milionů kWh, a pokryla tak roční spotřebu 70 000 domácností ve středních Čechách. V provozu je podle potřeb energetického dispečinku, zejména v ranní a večerní odběrové špičce.

Usazování rotoru generátoru o hmotnosti 250 tun na Slapech
Usazování rotoru generátoru o hmotnosti 250 tun na Slapech | Foto: ČEZ

Video: Prunéřov spolykal 120 vagonů uhlí denně. Bylo tady fajn i s ním, svěřili se místní

Po 53 letech utichla hnědouhelná elektrárna Prunéřov I. Za tu dobu vyrobila energii, která by Česku stačila na dva roky. | Video: Blahoslav Baťa, Kristýna Pružinová
 

Právě se děje

Další zprávy