Reklama na pohřební služby v okolí nemocnic zůstane. Lidovci neuspěli se zákazem

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 30. 5. 2018 12:25
Lidovci chtěli vymýtit tuto reklamu z přístupových cest k areálům zdravotnických a sociálních služeb do půlkilometrové vzdálenosti od vchodů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna už v úvodním kole odmítla v souladu s vládou návrh poslanců KDU-ČSL, kteří chtěli dosavadní zákaz reklamy pohřebních služeb rozšířit na přístupové cesty k areálům zdravotnických a sociálních zařízení.

Kritici z řad poslanců dnes označili tento záměr za nerealizovatelný a zbytečný. Návrh nepodpořila ani vláda hnutí ANO v demisi.

Podle lidovců by zákaz měl platit nejen pro areály nemocnic jako dosud, ale nově i na přístupové cesty k nim do půlkilometrové vzdálenosti od vchodů, stejně jako u areálů sociálních služeb. Propagaci pohřebních služeb na těchto místech pokládají za neetickou a necitlivou.

Nyní je reklama na pohřební služby zakázána v areálech zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb včetně jejich oplocení. Autoři předlohy tvrdí, že se poutače často přesunuly před vchody a do bezprostředního okolí nemocnic.

Podle vládních legislativců by však novela nesplnila zamýšlený cíl, případně by mohla vést - vzhledem k četnosti těchto zařízení - téměř k plošnému zákazu propagace pohřebních služeb ve městech a v obcích. Legislativci upozornili na to, že předloha nevylučuje plochy a nemovitosti, které jsou kolem těchto cest.

Poslance KDU-ČSL Jana Čižinského postoj kabinetu překvapil. "Lidé si každý den stěžují na neetickou reklamu, chtěli jsme ten problém vyřešit," řekl. Ministrům doporučil se jít před nějakou nemocnici podívat - zmínil například pražskou Nemocnici Na Bulovce.

Zamítnutí navrhl lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Argumentoval mimo jiné tím, že některé nemocnice sousedí se hřbitovy, kde je reklama na pohřební služby běžná a přirozená. "Je to věc, která nemá řešení," uvedl.

Ministerstvo pro místní rozvoj také upozornilo na výklad pojmů zdravotnická a sociální zařízení. Jde podle něj nejen o nemocniční areály, jak je zmiňují předkladatelé, ale také o jednotlivé ordinace lékařů, azylové domy nebo noclehárny.

"Praktické zacílení návrhu by bylo ve skutečnosti mnohem širší, než předkladatelé patrně předpokládali," uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy