Regulovat Airbnb? Spíše než nové zákony je třeba zlepšit výběr daní, říká ministerstvo

ČTK ČTK
20. 9. 2017 12:18
"Z dosavadní diskuse nám vyplývá, že není až tak potřeba nových pravidel. Spíš bychom se měli zaměřit na to, jak můžeme vymáhat pravidla stávající, například zlepšit výběr daní a turistických poplatků," uvedl Jan Havlík z ministerstva průmyslu a obchodu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Václav Vašků

Praha - Nová pravidla pro regulaci sdílených služeb, jako je Airbnb, nejsou potřeba. Stát by se měl spíše zaměřit na lepší výběr daní a turistických poplatků. Na středeční konferenci to uvedl ředitel odboru evropských záležitostí a vnitřního trhu ministerstva průmyslu a obchodu Jan Havlík.

Podle společnosti Seven Keys, která poskytuje služby pro krátkodobé pronajímatele, by Praha mohla z tohoto fenoménu v budoucnu těžit.

Podnikání přes web by mělo být podle nedávného vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zdaněno tak, aby na rozmachu nových technologií netratili klasičtí podnikatelé. Ministři končící vlády proto mají připravit návrhy změn legislativy, které budou reagovat třeba na rozmach ubytování právě přes platformu Airbnb.

Ministerstva nyní mají připravit návrhy změn legislativy. "Z dosavadní diskuse nám vyplývá, že není až tak potřeba nových pravidel. Spíš bychom se měli zaměřit na to, jak můžeme vymáhat pravidla stávající, například zlepšit výběr daní a turistických poplatků," uvedl Havlík.

Podle Zuzany Benešové, jednatelky společnosti Seven Keys, která hostitelům Airbnb poskytuje služby, může mít nadměrná regulace nepříznivý dopad na turismus i lokální ekonomiku. Omezení může vést i k tomu, že lidé budou pronajímat své byty na černo, dodala. "Inspirací však mohou být města, kde se díky domluvě s Airbnb lázeňské poplatky vybírají přímo přes tuto platformu," dodala Benešová.

Airbnb se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Podle vládní analýzy v hlavním městě Airbnb dosáhla ročního objemu obchodu 2,2 miliardy korun. Praha o regulaci služby uvažuje, magistrát nyní prověřuje možnosti, jak by mohl iniciovat legislativní změny pro regulaci sdílené ekonomiky.

Kritici aplikacím na krátkodobý pronájem bytů vytýkají, že i kvůli nim rostou ceny nemovitostí či nájmů a vylidňují se města, hlavně v centrech. Pražský radní pro bydlení Radek Lacko (ANO) nedávno uvedl, že pronajímání bytů přes Airbnb zatěžuje ostatní uživatele, vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitostí. Negativními projevy kromě hluku v nočních hodinách je zvýšení nákladů na úklid a osvětlení společných prostor či provoz výtahu. Tyto náklady pak musí uhradit rezidenti.

Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 710 000 zahraničních turistů, což je meziroční růst o 59 procent. Průměrná délka pobytu byla tři dny. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

 

Právě se děje

Další zprávy