Registr skutečných vlastníků firem už umí vyhledávat. Agrofert přiřazuje k Babišovi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 6. 2021 11:20
Po více než jednom dni od spuštění Evidence skutečných majitelů firem pro veřejnost v ní ve středu vpodvečer začalo fungovat i vyhledávání. Po několika hodinách data přestala být na webu dostupná, od čtvrtka ale služba opět běží.
Andrej Babiš před pražským sídlem společnosti Agrofert v roce 2013.
Andrej Babiš před pražským sídlem společnosti Agrofert v roce 2013. | Foto: ČTK

V evidenci je možné najít například i premiéra Andreje Babiše (ANO) jako nepřímého skutečného majitele koncernu Agrofert. O tom, že Babiš bude u Agrofertu a jeho dceřiných firem zapsaný jako koncový příjemce výhod, informoval v pondělí mluvčí podniku Karel Hanzelka. 

Babiš, který je podle auditu Evropské komise ve střetu zájmů, a Agrofert tak nemá od 9. února 2017 nárok na dotace ze strukturálních fondů, věc v pondělí nechtěl komentovat. "Ze zákona se s firmou nestýkám, nechodím na valnou hromadu," uvedl jen.

Vyhledávání v evidenci skutečných majitelů bylo spuštěno v úterý 1. června, hned po svém startu ale přestalo fungovat. Ministerstvo spravedlnosti v tiskovém prohlášení sdělilo, že samotný systém je dál funkční, ale bylo vypnuto vyhledávání v evidenci pro veřejnost. Podle úřadu šlo o řízenou provozní odstávku, kterou bylo možno provést až s úterním začátkem platnosti nové legislativy.

Markéta Poslušná z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti později uvedla, že předpokládaný termín ukončení všech hromadných operací a zpřístupnění dat pro veřejnost je v pondělí 7. června. Vyhledávání pro veřejnost poté začalo fungovat ve středu vpodvečer, podle ČTK ale jen přechodně. Ve čtvrtek dopoledne ale služba opět běžela.

Podle resortu spravedlnosti je v případě nefunkčního webového hledání nalezení skutečných majitelů a získávání výpisů možné prostřednictvím notáře, soudu, po přihlášení se příslušného subjektu prostřednictvím datové schránky nebo pro oprávněné osoby prostřednictvím dálkového přístupu.

Evidence skutečných majitelů ukazuje premiéra Andreje Babiše (ANO) jako nepřímého skutečného vlastníka koncernu Agrofert (pro lepší rozlišení rozklikněte).
Evidence skutečných majitelů ukazuje premiéra Andreje Babiše (ANO) jako nepřímého skutečného vlastníka koncernu Agrofert (pro lepší rozlišení rozklikněte). | Foto: Aktuálně.cz

Nový zákon o skutečných majitelích vstoupil v platnost v úterý. Veřejně přístupné budou muset být v evidenci jméno a příjmení, adresa skutečného majitele a údaje o jeho postavení vůči konkrétní firmě či výše jeho vlastnického podílu. Kdo skutečně vlastní firmu nebo pobírá její zisk, bude moci od tohoto data zjistit kdokoli. Dosud byly tyto údaje veřejnosti nedostupné, přístup k nim měly orgány státní správy, orgány činné v trestním řízení a soudy.

Významnou změnu přinesl zákon především v samotné definici skutečného majitele. Je jím nově každá fyzická osoba, která je takzvaným koncovým příjemcem, má tedy například podíl na zisku společnosti nebo má na firmu koncový vliv. Nová právní úprava je přísnější hlavně kvůli sankcím, které firmám hrozí, pokud budou některé údaje chybět či společnost nesjedná jejich doplnění. Firmě může hrozit pokuta až půl milionu korun.

Video: Dotace pro Agrofert šly ze státního rozpočtu, ministři srazili podpatky, říká Prouza

Zodpovědní ministři věděli, že je tu problém, ale srazili podpatky a nechali dotace Agrofertu vyplatit ze státního rozpočtu, říká Tomáš Prouza. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy