Regionální televize chtějí vytvořit celoplošnou síť

ČTK ČTK
19. 11. 2013 12:54
Asociace regionálních a lokálních televizí chce jednat se státem o podpoře těchto médií.
Vysílač Brno - Hády společnosti České radiokomunikace
Vysílač Brno - Hády společnosti České radiokomunikace | Foto: České radiokomunikace

Praha - Regionální televize chtějí vytvořit nezávislou zpravodajskou síť sestavenou z existujících malých televizních studií. Asociace regionálních a lokálních televizí, která vznikla loni na jaře, se chce rovněž stát partnerem státu při jednání o podpoře těchto médií. Na úterní odborné konferenci to uvedl předseda asociace Jan Dudek.

Nová síť má menším televizím pomoci mimo jiné se standardizací vysílání, nabídne jim nepřetržité dohledové centrum či úložiště dat. Základní myšlenkou je poskytnout menším stanicím celoplošné pozemní pokrytí, podobné jako nyní nabízí projekt regionalnitelevize.cz prostřednictvím satelitu. "Jsme ale teprve na začátku," řekl Dudek, který je zároveň jednatelem J.D.Production, provozovatele TV Slovácko.

Asociace zastupuje zájmy menších televizí zajišťujících mediální komunikaci obcí, měst či regionů. Podle Dudka tak spolu s projektem regionalnitelevize.cz, který nabízí pořady ze všech krajů, vyplňují místo uvolněné mimo jiné po odchodu regionální televize RTA. Asociace již dříve uvedla, že by měla mít nárok na část koncesionářských poplatků, protože na mnoha místech prakticky plní veřejnoprávní úlohu.

Asociace by do budoucna také chtěla být na seznamu regulátorů, tedy aby byla uznána jako samoregulátor ve svém oboru. Dosavadní snahy ale zatím neuspěly u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Televize jsou často z velké části financovány z městských nebo obecních rozpočtů. Vedle toho získávají příjmy z pořádání festivalů či konferencí nebo nabízejí služby svých reportérů a dalších zaměstnanců.

Asociaci regionálních a lokálních televizi založilo loni v květnu čtrnáct zástupců těchto médií. Účelem sdružení je podporovat rozvoj a sledovanost regionálního zpravodajství jakožto veřejnoprávní služby občanům České republiky. Na území Česka působí zhruba stovka provozovatelů malých lokálních a regionálních televizí.

 

Právě se děje

Další zprávy