Reformy ještě zrychlíme, vzkázal italský premiér Renzi

ČTK ČTK
23. 1. 2015 13:50
Angela Merkelová zase zopakovala, že rozhodnutí ECB by v Itálii ani jinde v Evropě nemělo zastavit "nadšení" pro reformy.
Italský premiér s německou kancléřkou po společném jednání.
Italský premiér s německou kancléřkou po společném jednání. | Foto: Reuters

Florencie - Itálie zrychlí tempo uskutečňování reforem. Prohlásil to dnes italský premiér Matteo Renzi poté, co se Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny tisknutím nových peněz.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes zopakovala, že rozhodnutí ECB by v Itálii ani jinde v Evropě nemělo zastavit "nadšení" pro reformy. Přelomový krok ECB ale kancléřka vzhledem k nezávislosti této instituce přímo komentovat nechtěla, uvedla agentura Reuters.

ECB bude od března měsíčně do ekonomiky pumpovat 60 miliard eur, aby podpořila její oživení. Učiní tak prostřednictvím programu, který zahrnuje tisknutí nových peněz a nákupy vládních dluhopisů. Náklady italské vlády i jiných evropských vlád na půjčky klesly po tomto kroku na nová rekordní minima.

Italský premiér Renzi dnes přivítal nejen čtvrteční krok ECB, ale také pokračující pokles hodnoty eura, plánovaný evropský program na podporu investic a flexibilnější přístup Evropské komise k italskému rozpočtu.

"Všechny tyto čtyři faktory jsou pro Itálii extrémně důležité a to, co se stalo, nás zavazuje uskutečňovat reformy ještě rychleji," prohlásil Renzi podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou.

Právě Německo se dlouhodobě stavělo proti takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky na straně ECB. Berlín se obává mimo jiné nadměrného zadlužování v Evropě, a čtvrteční krok proto vyvolal v zemi vlnu kritiky.

Merkelová dnes ve Florencii zopakovala názor, že krok ECB nesmí v zemích platících eurem zpomalit rychlost, s jakou tyto země provádí strukturální reformy. "Platí to nejen pro Itálii, ale pro všechny, že nelze dovolit, aby rozhodnutí ECB bránilo nadšení pro reformy," sdělila podle Reuters.

Krok ECB podle ní znamená, že je třeba, aby vlády v zemích platících eurem pracovaly s ještě větším odhodláním na odstranění všech překážek hospodářského růstu. K rozhodnutí ECB, která jedná nezávisle na vládách a institucích EU, se ale přímo vyjadřovat nechce.

Kancléřka ovšem ocenila reformní úsilí Říma. Reformy pracovního trhu, které přijala Renziho vláda, podle ní představují "důležitý pokrok na psychologické úrovni". Německé firmy prý už nemají strach z "nezměrných nákladů" a jsou v Itálii ochotny přijímat nové pracovníky.

 

Právě se děje

Další zprávy