Řecko zřejmě bude potřebovat další pomoc od EU

ČTK ČTK
3. 11. 2014 13:06
Záchranný program eurozóny má skončit letos 31. prosince a pomoc od Mezinárodního měnového fondu vyčerpá Řecko v roce 2016.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Je "vysoce nepravděpodobné", že by Řecko ukončilo záchranný program eurozóny a nepotřebovalo by žádnou novou formu pomoci spojenou s plněním jasně daných podmínek. Agentuře Reuters to dnes řekl vysoký úředník Evropské unie, který si nepřál být jmenován.

"Zcela jasný odchod je vysoce nepravděpodobný," prohlásil úředník. "Budeme zkoumat, jaké další možnosti existují. Ať přijmeme možnost jakoukoli, bude to smluvní vztah mezi institucemi eurozóny a řeckými orgány," dodal.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Celkem získalo 240 miliard eur (6,7 bilionu korun). Výměnou musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy, zvyšovat daně a zavádět ekonomické reformy. Záchranný program eurozóny má skončit letos 31. prosince a pomoc od Mezinárodního měnového fondu vyčerpá Řecko v roce 2016.

Podle zdroje se očekává, že na tom, jak nejlépe pomoci Aténám, se ministři eurozóny a Řecka dohodnou na setkání ministrů financí v Bruselu 8. prosince. Řecko by tak mělo dost času pro schválení návrhů v parlamentu ještě před prosincovými prázdninami.

Úředník však neupřesnil, jak by nová pomoc mohla vypadat. Jednou z možností podle něj je, že Řecko dostane úvěr ze stálého fondu eurozóny ESM. To by znamenalo, že Řecko zůstane do splacení půjčky pod podrobným dohledem Evropské komise. Pro úvěr by se také mohly použít nevyužité peníze pro rekapitalizaci řeckých bank.

Ve speciálním fondu je uloženo 11 miliard eur, které měly být určené pro posílení kapitálu řeckých bank. Zátěžové testy však ukázaly, že banky budou potřebovat z této částky pouze zlomek.

 

Právě se děje

Další zprávy