Hoteliéři počítají ztráty z krachu Thomase Cooka. Jiní se však radují z pádu hegemona

ČTK ČTK
9. 10. 2019 13:25
Někdo byl připraven, jiné ale krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook zaskočil. Hotely na celém světě se teď strachují, jak to bude s platbami tak velké společnosti za letošní sezonu a celá branže se po pádu tohoto giganta bojí budoucnosti.
Foto: Reuters

Někteří hoteliéři ovšem pociťují také optimismus díky tomu, že končí časy, kdy Thomas Cook byl hegemonem v odvětví cestovního ruchu. Jaký to bude mít vliv na ceny dovolených v příštím roce, to si ale zatím nikdo netroufá říct, poznamenala agentura DPA.

Rozsah katastrofy ilustruje účet, jaký po krachu cestovní kanceláře Thomas Cook vystavili majitelé ubytovacích zařízení v Řecku. Tamní svaz hotelů uvedl, že jen za letošní sezonu je nutné počítat s přímými výpadky ve výši 200 milionů eur (5,1 miliardy eur): jde o faktury, které Thomas Cook nezaplatil. K tomu bude zřejmě nutné připočíst dalších 115 milionů eur za hosty, kteří kvůli krachu společnosti na dovolenou nepojedou.

A nelze přehlížet ani další následky. "Jde o zaměstnance hotelů, platby daní, o platby dodavatelům," vypočítává předseda řeckého svazu hotelů Grigoris Tasios. V Řecku funguje celkem asi 10 000 hotelů, z nichž je ale mnoho velmi malých.

Mezi těmi velkými je 1200 zařízení, kde velkou část ubytovaných tvořili právě klienti cestovní kanceláře Thomas Cook. Mnoho z nich si teď klade otázku, co dál. Několik desítek jich bylo dokonce franšízovými partnery britského koncernu a otázky ohledně jejich budoucnosti jsou mimořádně naléhavé.

Ani situace ve Španělsku není růžová. Také tam se hodnota nezaplacených účtů podle lidí z oboru vyšplhá nejméně na 200 milionů eur, z toho polovina připadá na Mallorku. V Turecku některé hotely kvůli krachu zavřou po sezoně dříve, než původně plánovaly, uvedl tamní hotelový svaz Türofed.

Jasněji se vyjadřuje Turecká rada pro turismus, když hovoří o "těžké krizi", která bude znamenat ztrátu nejméně 350 milionů eur. Nejsilněji krach jednoho z největších touroperátorů na světě nedopadl na turistickou baštu Antalya, ale na města Marmaris, Fethiye a Dalaman, ležící dál na západ, a na letoviska v oblasti Egejského moře, říká šéf Türofedu Osman Ayik. Konkrétní údaje zatím nemá. Zasaženo je asi tak 1000 firem a jak se s pádem významného klienta vypořádají, to se ukáže teprve v nadcházejících letech.

Turecká federace hotelů založila cosi jako krizový štáb. Jedná se v něm o uhrazení dluhů a o pomoci firmám, které akutně potřebují peníze. Také v Řecku se ozývají požadavky svazů, aby vláda důležité branži tamního hospodářství pomohla, nebo alespoň umožnila daňové úlevy. Turistický ruch se v Řecku přímo podílí na 25 procentech hrubého domácího produktu (HDP) a nepřímo prý na 35 procentech HDP.

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook ale nedělá vrásky jen podnikatelům v evropských destinacích. V Africe zasáhl Gambii, malou zemi, která své naděje vložila právě do cestovatelského nadšení lidí z Evropy. Thomas Cook tam letecké zájezdy pořádal hlavně v období mezi listopadem a dubnem. Pro zoufale chudou Gambii znamená krach firmy katastrofu - turistický ruch se na tamním HDP totiž podílí asi 30 procenty.

Také z indonéského ostrova Bali se ozývá nářek hoteliérů, že kvůli insolvenci britského touroperátora přišli o větší sumy peněz. Zatím však neoznámili, že by museli kvůli tomu zavírat hotely či propouštět. A podobné je to v Thajsku, kde se v některých hotelech pokoušeli peníze získat přímo od klientů. Na některé hosty tam hoteliéři vyvinuli pořádný nátlak, vyhrožovali jim i policií.

V Řecku se už v den, kdy Thomas Cook vyhlásil insolvenci, hovořilo v branži o "zemětřesení o síle sedmi stupňů". Na následující cunami se stále čeká.

 

Právě se děje

Další zprávy