Řecko si půjčuje nejlevněji od krize, získává zpět důvěru investorů

ČTK ČTK
26. 6. 2017 13:11
Výnos desetiletého dluhopisu klesl dopoledne na 5,42 procenta, minimum od prosince 2009. Před rokem se tento ukazatel pohyboval kolem osmi procent.
Dostává se Řecko nad hladinu, nebo se nad ní jen krátce nadechuje?
Dostává se Řecko nad hladinu, nebo se nad ní jen krátce nadechuje? | Foto: ČTK

Londýn - Výnosy desetiletých státních dluhopisů Řecka, které určují náklady země na nové úvěry, sestoupily dnes nejníže od konce roku 2009, kdy se země začala propadat do hluboké dluhové krize. Evropský trh obligací tím odpověděl na páteční krok agentury Moody's, která Řecku zlepšila rating. Vládě v Aténách pokračující trend snižování výnosů usnadní návrat na dluhopisový trh.

Výnos desetiletého bondu klesl dopoledne na 5,42 procenta, minimum od prosince 2009. Před rokem se tento ukazatel pohyboval kolem osmi procent.

Agentura Moody's zlepšila v závěru týdne dlouhodobé hodnocení devizových závazků Řecka o jeden stupeň na Caa2. Reagovala tím na to, že eurozóna nechala uvolnit Aténám další peníze ze záchranného programu. Moody's také díky lepším hospodářským vyhlídkám změnila výhled ratingu ze stabilního na pozitivní, což znamená možnost dalšího zlepšování.

Řecký premiér Alexis Tsipras minulý týden poznamenal, že Řecko by už brzy mělo být připraveno vrátit se na trhy dluhopisů, což by bylo poprvé od dočasného návratu v roce 2014. Premiér dodal, že ministři zemí eurozóny se rovněž shodli na podpoře návratu Řecka na trhy. Cílem je, aby Atény byly hned po skončení záchranného programu schopny refinancovat své dluhy emisemi nových dluhopisů.

Ministři financí eurozóny předminulý týden rozhodli, že Řecko bude moci dostat novou část úvěru z třetího záchranného programu v sumě 8,5 miliardy eur (223 miliard Kč). K finanční pomoci Řecku se po dvouletém váhání rozhodl připojit i Mezinárodní měnový fond (MMF). Tržní výnosy desetiletých řeckých vládních dluhopisů od rozhodnutí eurozóny klesly o zhruba 0,4 procentního bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy