Řecko schválilo reformu daní a penzí. Doufá, že mu to pomůže k záchraně

ČTK ČTK
9. 5. 2016 6:18
Řecký parlament před nedělní půlnocí schválil balík penzijních a daňových reforem. Vláda premiéra Alexise Tsiprase doufá, že reformy pomohou přesvědčit mezinárodní věřitele k uvolnění dalších peněz ze záchranného programu pro silně zadluženou zemi.
Řecký premiér Alexis Tsipras.
Řecký premiér Alexis Tsipras. | Foto: Reuters

Atény - Reformy mají státu ušetřit asi 5,4 miliardy eur (146 miliard Kč) ročně. Návrhy na škrty v důchodových platbách spolu se zvýšením odvodů zaměstnanců a živnostníků do penzijního systému však vyvolaly odpor odborů a profesních skupin.

Od pátku v Řecku pořádají odbory třídenní generální stávku. Policie v neděli večer zasáhla slzným plynem proti agresivním demonstrantům na náměstí před budovou parlamentu.

Schválení reformy důchodového systému je jedním z požadavků věřitelů, jejichž zástupci jednají v Řecku s přestávkami od ledna o klíčové revizi třetího záchranného programu z loňského léta.

Dokončení revize je podmínkou pro to, aby eurozóna Aténám uvolnila další úvěry ve výši přes pět miliard eur. Peníze Řekové potřebují zejména na červencovou splátku dluhů vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské centrální bance.

Ministři financí zemí eurozóny se v pondělí mimořádně scházejí v Bruselu k další diskusi o záchranném programu pro Řecko. Už týdny dávají představitelé Evropské unie najevo, že dohoda na reformách je v zásadě dosažena a že zbývá dotáhnout jen některé drobnosti. Věřitelské instituce se však neshodují mezi sebou, především v otázce potřeby a rychlosti otevření diskuse o restrukturalizaci řeckého dluhu.

 

Právě se děje

Další zprávy