Řecký reformní plán je úmyslně neurčitý, řekl Varufakis

ČTK ČTK
27. 2. 2015 10:14
Plán reforem má být díky nedostatku konkrétních informací lépe průchozí. Řeckému ministrovi financí tuto strategii prý poradili kolegové z eurozóny.
Foto: Reuters

Atény - Plán reforem pro Řecko, na kterém se Atény kvůli prodloužení úvěrové pomoci tento týden dohodly s mezinárodními věřiteli, je úmyslně formulován neurčitě - aby bylo snazší pro něj získat souhlas v parlamentech zemí eurozóny. Podle agentury DPA to tvrdí řecký ministr financí Janis Varufakis.

Podle Varufakise jde o metodu "plodné neurčitosti", která prý dokumentu s plánem reforem pomůže získat souhlas v parlamentech. Tuto strategii mu podle jeho slov doporučili kolegové z eurozóny, nikoho konkrétního ale nejmenoval.

V soukromém rozhovoru mu prý mimo jiné jeden z ministrů také řekl, že dřívější řecký závazek dosáhnout primárního rozpočtového přebytku 4,5 procenta je nerealistický.

O prodloužení evropské finanční pomoci Řecku o čtyři měsíce dnes bude hlasovat německý Spolkový sněm. Očekává se, že poslanci návrh schválí, a to přesto, že někteří jsou k dohodě kritičtí. Ve čtvrtek řecký ministr financí Německo pobouřil, když oživil myšlenku částečného smazání řeckého dluhu.

Dohoda o prodloužení úvěrové pomoci odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze a že by země mohla být nucena opustit eurozónu. Nová levicová vláda v Aténách tak dostala až do června prostor k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

 

Právě se děje

Další zprávy