Řecko žádá o další peníze, Německo to rázně odmítlo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 19. 2. 2015 14:47
Ministr financí Janis Varufakis požádal eurozónu o dalších šest měsíců záchrany, během nichž Řekové chtějí vypracovat program do roku 2019.
Janis Varufakis, řecký ministr financí
Janis Varufakis, řecký ministr financí | Foto: Reuters

Atény, Brusel - Řecko ve čtvrtek oficiálně požádalo země platící eurem o šestiměsíční prodloužení finanční pomoci, která by zemi krátkodobě finančně zajistila.

Návrh ale neobsahuje žádný slib úsporných opatření. Řecko v něm pouze slibuje, že bude splácet své závazky, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům, korupci a snažit se nastartovat ekonomiku.

Německo se k tomuto návrhu již vyjádřilo zamítavě. "Dopis z Atén není žádným obsažným návrhem řešení. Ve skutečnosti je jeho cílem získat překlenovací úvěr, aniž by byly splněny požadavky programu. Dopis neodpovídá kritériím, která byla dohodnuta na pondělním zasedání Euroskupiny," prohlásil mluvčí tamního ministerstva financí Martin Jäger. Varufakisův dopis podle něj nechal příliš mnoho otázek bez odpovědí.

Evropská komise podle BBC hodnotí žádost naopak příznivě. "Prezident Juncker vnímá dopis jako pozitivní znamení, které by dle jeho slov mohlo být základem cesty ke smysluplnému kompromisu, který bude v zájmu finanční stability celé eurozóny," řekl jeho mluvčí Margaritis Schinas. Detailní zhodnocení i reakce jsou ale podle něj teď na Euroskupině.

Předseda takzvané Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, zatím jen potvrdil, že řeckou žádost obdržel. Jejím obsahem se budou patrně v pátek odpoledne zabývat ministři financí zemí platících eurem.

Dohled by měl pokračovat

"Podali jsme žádost, která respektuje náš mandát z voleb, brání důstojnost společnosti a zároveň je přijatelná pro naše partnery," řekl agentuře AP zdroj z řecké vlády.

Řecko v dopise například slibuje, že nebude také podnikat žádná jednostranná opatření, která by ohrozila "dosažení dohodnutých finančních cílů, zotavení řecké ekonomiky a finanční stabilitu". "Během tohoto (šestiměsíčního) období bychom měli společně dospět ke společným změnám, ke kterým dojde na základě návrhů řecké vlády na jedné straně a institucí na druhé," píše Varufakis.

Řecko podle něj též usiluje o to, aby záchranný program poskytl Řecku dostatek prostoru pro vypracování nové dohody s EU o hospodářském růstu pro období 2015 až 2019. Dohoda by měla podle Atén obsahovat část věnovanou opatřením ke snížení řeckého dluhu.

Návrh podle Reuters rovněž naznačuje, že by na záchranný balíček mohla dohlížet trojice v Řecku nepříliš oblíbených institucí, a to Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

"Řecká vláda vyjadřuje svoji vůli spolupracovat s evropskými institucemi i s Mezinárodním měnovým fondem, aby dosáhla rozpočtové a finanční stability, aby mohla představit podstatné a dalekosáhlé reformy, které je třeba pro dosažení udržitelného růstu, produktivní zaměstnanosti, sociální soudržnosti a ozdravení životního standardu milionů řeckých občanů," uvádí Varufakis v závěru dopisu, který se již v plném znění objevil na internetu.

Podařil se kompromis?

Atény měly na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak by záchranný program 28. února skončil. Nová řecká vláda se snažila vyjednat, aby se záchranný balíček obešel bez části dosavadních závazků úsporných opatření a reforem, například zvýšení DPH nebo zavedení pružnějšího pracovního práva. Argumentovala tím, že přísné podmínky programu poškozují řeckou ekonomiku.

Řecku ale reálně hrozí, že mu dojde hotovost. Žádost, kterou dnes podalo, tak podle agentury Reuters oživila naději na kompromis, který zajistí, že země nezbankrotuje a nebude muset opustit eurozónu.

O řeckém návrhu budou ještě dnes odpoledne jednat po telefonu vysocí představitelé zemí Euroskupiny. Pokud budou s řeckým návrhem spokojeni, tak se v pátek v Bruselu sejdou i ministři financí, uvádí zdroj z Euroskupiny.

 

Právě se děje

Další zprávy