Řecko láká velké investory. Slibuje, že jim dvanáct let nezvýší daně

ČTK ČTK
6. 6. 2016 23:52
Zadlužená země se snaží se podpořit podnikání v naději, že tím pomůže ekonomickému růstu.
Foto: Reuters

Atény - Řecko láká velké investory nabídkou, že jim více než deset let nezvýší daně. Země téměř sedm let bojuje s recesí a snaží se podpořit podnikání v zemi v naději, že tím pomůže ekonomickému růstu, napsala agentura Reuters.

Řecko již od roku 2010 získalo tři záchranné úvěry, kvůli kterým muselo zavést přísná úsporná opatření. Částečně v důsledku toho tvorba hrubého kapitálu, která mimo jiné ukazuje výdaje za fixní aktiva, jako budovy a stroje, klesla od roku 2006 o 65 procent. Aby se tvorba fixního kapitálu dostala na úroveň z roku 2009, potřebuje Řecko investovat nejméně 79 miliard eur (2,1 bilionu korun). To je mnohem více, než si může dovolit. Ministerstvo financí se tedy rozhodlo předložit návrh zákona, s různými pobídkami k zakládání firem.

Pokud firmy uskuteční investici ve výši nejméně 20 milionů eur, která současně vytvoří nejméně 40 nových pracovních míst, budou mít podle nového zákona na výběr dvě možnosti. Buď získají stabilní daňový režim, který zajistí, že se jim 12 let nezvýší daň, případně budou moci požádat o dotaci, která bude činit deset procent plánované investice a až pět milionů eur, a to buď v hotovosti nebo formou osvobození od daně.

"Velké zahraniční investice nepotřebují finance. Potřebují stabilitu," řekl novinářům ministr hospodářství Jorgos Statchakis. "Pokud řecká vláda zvýší daně, budou chráněné. Ale pokud zdanění půjde dolů, budou si užívat stejného příznivého zacházení, které bude platit pro ostatní," dodal k návrhu nového zákona.

Světová banka každoročně sestavuje žebříček hodnotící podmínky k podnikání v jednotlivých zemích. Poslední žebříček hodnotil 189 zemí a Řecko zde ve snadnosti podnikání obsadilo 60. příčku a v hodnocení snadnosti zahájení podnikání 54. příčku. Získat nutná povolení pro zahájení podnikání zde může trvat několik měsíců až let.

Statchakis uvedl, že Atény se budou snažit zkrátit dobu pro schválení investičních plánů na tři měsíce z nynějších dvou let.

Atény zvýšily firemní daň v loňském roce na 29 procent z 26 procent. V rámci podmínek k získání záchranného úvěru země rovněž zvyšuje prodejní daň a plánuje v příštím roce zvýšit daně z firemních dividend na 15 procent z deseti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy