Řecko dostalo posledních patnáct miliard eur ze záchranného programu

ČTK ČTK
6. 8. 2018 17:26
Země prochází už třetím záchranným programem, který skončí 20. srpna. Atény tvrdí, že si pak zajistí potřebné finanční prostředky na dluhopisových trzích.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Lucemburk - Silně zadlužené Řecko obdrželo poslední půjčku ze třetího záchranného programu. O vyplacení dohodnutých 15 miliard eur (téměř 385 miliard korun) dnes informoval Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Částka 9,5 miliardy eur zemi poslouží jako kapitálová rezerva pro období po skončení záchranného programu, zbylých 5,5 miliardy eur by mělo být využito ke správě řeckého dluhu.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Půjčky ze záchranných programů byly nicméně podmíněny úspornými opatřeními a reformami.

V současnosti země prochází už třetím záchranným programem, který skončí 20. srpna. Atény jsou přesvědčeny, že si pak budou schopny zajišťovat potřebné finanční prostředky na dluhopisových trzích.

Kapitálová rezerva by podle ESM měla díky vyplacení poslední části peněz ze záchranného programu stoupnout na zhruba 24 miliard eur. Tato částka by pokryla finanční potřeby Řecka na zhruba 22 měsíců.

"Konec programu 20. srpna bude pro tuto zemi mezníkem. Řecko nyní bude muset svým partnerům a finančním trhům dokázat, že je odhodláno zachovat uskutečněné reformy a vykonávat udržitelnou hospodářskou a rozpočtovou politiku, která je dlouhodobě potřebná k vytvoření silné ekonomiky generující růst a pracovní místa," uvedl šéf ESM Klaus Regling.

 

Právě se děje

Další zprávy