Nový plán Řecka. Nechce odpis, ale dluhopisy vázané na růst

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 3. 2. 2015 10:33
Řecko přichází s novým návrhem, protože se chce vyhnout termínům, jako je "sestřihání" dluhu, což je podle ministra financí Varufakise politicky nepřijatelné pro Německo a další věřitelské země.
Ministr financí Janis Varufakis (uprostřed).
Ministr financí Janis Varufakis (uprostřed). | Foto: Reuters

Londýn - Řecko navrhuje vyměnit svůj současný nesplacený dluh za dluhopisy vázané na ekonomický růst. Řekl to v rozhovoru pro list The Financial Times řecký ministr financí Janis Varufakis. Atény přitom podle něj nebudou po věřitelích žádat odpis dluhu 315 miliard eur (8,8 bilionu Kč).

Místo snahy o odpis dluhu chce Řecko usilovat o jeho výměnu, která by snížila dluhovou zátěž země, včetně výměny za dva nové typy dluhopisů. První typ dluhopisů, který by byl spojený s ekonomickým růstem, by nahradil dluh z evropských záchranných úvěrů. Druhý, nazývaný věčné dluhopisy, by nahradil řecké dluhopisy vlastněné Evropskou centrální bankou.

Řecko přichází s novým návrhem, protože se chce vyhnout termínům, jako je "sestřihání" dluhu, což je podle Varufakise politicky nepřijatelné pro Německo a další věřitelské země. Podobné termíny totiž vyvolávají dojem, že daňovým poplatníkům nepochybně způsobí ztrátu.

Varufakis potvrdil, že vláda chce udržet přebytek primárního rozpočtu v rozmezí od jednoho do 1,5 procenta hrubého domácího produktu, přestože to znamená, že strana Syriza, která vyšla jako vítěz z nedávných předčasných voleb, nesplní veškeré předvolební sliby o veřejných výdajích.

Vláda se podle ministra hodlá zaměřit na bohaté Řeky, kteří podle něj během šestiletého ekonomického poklesu neplatili svůj poctivý podíl na daních. Ministr však očekává obtíže při boji s daňovými úniky bohatých.

Vláda plánuje představit detaily svých nových plánovaných kroků evropským partnerům do konce února.

Ministr také doufá, že se Řecku podaří zajistit čtyřměsíční překlenovací program, který by trval do 1. června. Program počítá s tím, že by Evropská centrální banka držela nad vodou finanční systém Řecka tím, že by mu nadále dodávala likviditu za příznivých podmínek.

Trhy reagují pozitivně

Investorům se nový řecký plán evidentně zamlouvá. Řecké akcie díky nadějím na dohodu ohledně řeckého státního dluhu dopoledne prudce posilují. Index aténské akciové burzy ATG vykazoval kolem 9:45 SEČ nárůst o 4,6 procenta.

Výrazný vzestup zaznamenaly ceny akcií bankovních společností. Akciový index řeckého bankovního sektoru dnes posílil o více než devět procent poté, co se minulý týden propadl na rekordní minimum.

Naděje na dohodu ohledně řeckého dluhu vedly rovněž k prudkému poklesu výnosů u řeckých dluhopisů. U desetiletých vládních dluhopisů se výnosy snížily o zhruba 1,5 procentního bodu na 9,88 procenta, napsala agentura Reuters.

Rozpadá se věřitelská trojka?

Evropská centrální banka mezitím uvažuje o tom, že opustí takzvanou trojku mezinárodních věřitelů, která řídí mezinárodní záchranný program pro Řecko. Napsal to dnes německý ekonomický deník Handelsblatt, který se odvolal na nejmenovaný zdroj z německé vlády.

ECB v lednu oznámila plán nakupovat vládní dluhopisy na podporu ekonomiky eurozóny, což uvnitř banky vyvolalo obavy, že by mohl vést ke střetu zájmů, uvedl Handelsblatt. "ECB využije tuto šanci odejít," napsal deník.

Hlavním úkolem ECB je udržovat kupní sílu eura, které v současnosti sdílí 19 evropských států včetně Řecka. Trojici mezinárodních věřitelů tvoří ještě Evropská komise a Mezinárodní měnový fond (MMF). Jejich investoři jezdí každé tři měsíce do Řecka ověřovat reformní a úsporné kroky v rámci záchranného programu, o který Řecko požádalo poté, co se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu.

Nová levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase ale minulý týden uvedla, že chce dojednat nové podmínky splácení dluhu. S inspektory trojky věřitelů chtějí Atény jednat za nových podmínek, sdělil v pátek Tsipras. Z Řecka přitom původně zaznělo, že Atény tyto inspektory už dále přijímat nebudou.

Handelsblatt s odvoláním na zdroje také napsal, že "trojku" věřitelů by rád opustil i MMF, a to raději dříve než později. Jediným zbývajícím účastníkem by tak zbyla Komise. Její nový předseda Jean-Claude Juncker se přitom podle německého listu domnívá, že trojka nemá světlou budoucnost, a uvažuje o mechanismu s větší demokratickou kontrolou.

 

Právě se děje

Další zprávy