Reálná hodnota koruny? Euro za 25 a méně, shodují se experti

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 7. 2015 7:14
Analytici nečekají, že by ČNB letos změnila hranici pro intervence. Centrální bance jde kromě jiného i o dobrou pověst.

Praha – Nebýt intervencí ze strany České národní banky, kupovali by dnes Češi eura zhruba o dvě koruny levněji. Vyplývá to z odpovědí analytiků v anketě online deníku Aktuálně.cz.

"Aktuální reálné ekonomické situaci a cenám v Česku i eurozóně podle mého odhadu odpovídá kurz 24,50 až 25 korun za euro," říká například David Marek, hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte.

Analytici zároveň nečekají, že by ČNB letos změnila svůj "kurzový závazek". Není podle nich reálné, že by například snížila hranici pod dosavadních 27 korun za euro, nebo že by intervenční režim letos úplně opustila.

"ČNB je v pozici, kdy má stále relativně nízké devizové rezervy, a nebude mít proto problém stanovený kurzový závazek bránit, pokud bude potřeba. V tomto roce tak podle našeho názoru nehrozí předčasné ukončení kurzového závazku a výraznější posílení koruny pod 27 EUR/CZK," říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Z hlediska centrální banky je podle analytiků také důležité, aby trhy věřily tomu, co říká. "Jestliže změkčí nebo ukončí svoji intervenci dříve, než jak již delší dobu deklaruje (tedy ve druhé polovině příštího roku, případně až na přelomu let 2016 a 2017), její kredibilita utrpí, nebudou-li k takovým krokům vskutku pádné důvody," vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Podle ekonomů takové důvody zatím neexistují, protože inflace je stále daleko od dvouprocentního cíle, na který ČNB míří. Centrální banka také současnou měnovou politikou podporuje ekonomický růst v Česku, změna by jej mohla ohrozit.

Jaký kurz koruny k euru je podle analytiků reálný a jak může ČNB dále postupovat? Přečtete si odpovědi v anketě, do níž se dostanete po kliknutí na úvodní obrázek k tomuto textu.

Jakub Seidler: ČNB jde i o dobré jméno

Foto: ING Bank

Kde by podle vašeho odhadu byl dnes kurz koruny, nebýt intervencí ČNB?

Otázka má dvě roviny: kde by byl kurz, kdyby ČNB nezačala s intervencemi ani v listopadu 2013, resp. kde by byl kurz, kdyby ČNB opustila kurzový závazek nyní. V prvním případě by dle našich výpočtů byl kurz koruny mírně pod 25 EUR/CZK, v tom druhém by byl mezi 25,5 až 26 EUR/CZK.

Jsou podle vás i nadále důvody držet oslabený kurz koruny až do druhé půlky roku 2016, jak s tím ČNB počítá?

Na horizontu měnové politiky se inflace v tuto chvíli dostává k dvouprocentnímu cíli ČNB poměrně těsně. Silnější kurz koruny by tak působil protiinflačně a šel by proti snaze ČNB dosáhnout svého inflačního cíle. Tuzemská ekonomika v tuto chvíli sice příznivě roste, zpřísňování měnové politiky – i prostřednictvím silnějšího kurzu - však zatím žádoucí není. Předčasné ukončení kurzového závazků by také vedlo ke ztrátě kredibility ČNB, jelikož ta od zahájení intervencí v listopadu 2013 komunikuje, že exit nebude nečekaný a firmy tak mohou se závazkem ČNB počítat.

Myslíte si, že ČNB případně může v příštích měsících svou pozici "změkčit"? Je podle vás tedy reálné, že by ČNB například snížila hranici pro intervence třeba na 26 CZK/EUR? Může se případně stát, že ČNB intervenční režim ukončí dříve, než nyní avizuje?

V tuto chvíli se nedomníváme, že by ČNB zvažovala kurzový závazek ukončit a/nebo změnit jeho výší. Zcela jistě ne v tomto roce. ČNB je v pozici, kdy má stále relativně nízké devizové rezervy, a nebude mít proto problém stanovený kurzový závazek bránit, pokud bude potřeba. V tomto roce dle nás tak předčasné ukončení kurzového závazku a výraznější posílení koruny pod 27 EUR/CZK nehrozí.

Jakub Seidler je hlavní ekonom ING Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy