Ravak nesouhlasí s reorganizací společnosti Oleo Chemical. Proti rozhodnutí soudu se odvolá

ČTK ČTK
22. 12. 2017 15:16
Ravak odmítá, aby se Oleo Chemical v rámci reorganizačního plánu spojilo se společností Temperatior.
Oleo Chemical.
Oleo Chemical. | Foto: ČTK

Praha - Společnost Ravak a její akcionáři se jako věřitelé společnosti Oleo Chemical odvolají proti rozhodnutí soudu, který schválil reorganizační plán této firmy formou fúze se společností Temperatior. V tiskovém prohlášení to dnes uvedl člen představenstva Ravaku Jiří Kreysa. Městský soud v Praze schválil reorganizační plán Olea tento týden.

"Rozhodnutí soudu považujeme za chybné a nespravedlivé, když soud dle našeho přesvědčení zcela rezignoval na prověření klíčových okolností a vycházel pouze z tvrzení a podkladů Oleo Chemical jakožto dlužníka, což již jednou vedlo ke zrušení jeho rozhodnutí ze strany Nejvyššího soudu," uvedl dnes Kreysa.

Reorganizaci Olea podle něj Ravak považuje pouze za plán k ovládnutí společnosti Oleo Chemical, nikoliv k legální normalizaci vztahů ve společnosti a narovnání vztahů se skutečnými věřiteli.

Kreysa tvrdí, že firma byla v utajení připravena pro reorganizační převzetí Temperatiorem, aniž o tom byli skuteční věřitelé Oleo Chemical informováni a aniž byla vypsána transparentní veřejná soutěž o nejvýhodnější zpeněžení majetku.

"Ravak a.s. a jeho akcionáři proto využijí všechny dostupné právní kroky, aby rozhodnutí soudu zvrátili, a budou pokračovat dál v boji za to, aby byly uspokojeny nároky skutečných věřitelů společnosti Oleo Chemical. Jestliže přístup insolvenčních soudů bude nadále pouze formalistický, jsou akcionáři Ravaku připraveni požadovat odpovídající náhradu škody za nezákonná rozhodnutí a nesprávný úřední postup," dodal.

Mediální zástupce Olea Jaroslav Pomp ve čtvrtek uvedl, že ze znaleckého posudku schváleného schůzí věřitelů vyplývá, že každý věřitel v reorganizaci získá na své pohledávky více, než by získal v případě konkurzu.

Výše uspokojení zajištěných věřitelů je podle něj minimálně o 14 procent vyšší, nezajištěným věřitelům pak připadne osmkrát více, než by získali v konkurzu. Věřitelé budou uspokojeni z vypořádacího úvěru poskytnutého Temperatiorem ve výši 400 milionů korun.

"Rozhodnutí soudu o schválení reorganizačního plánu je dalším důležitým krokem k dokončení celého insolvenčního řízení, zachování výroby paliv vyšší generace, zachování pracovních míst, vyrovnání se s věřiteli a definitivní odstřihnutí od akcionářských sporů, které vedly k celkové paralýze chodu společnosti a jejímu úpadku," dodal Pomp.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů.

Peníze na investice do modernizace technologie jim poskytl příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak. Finanční zdroje se ale nevracely, a Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, ovšem otevřely kauzu mnohem rozsáhlejší. Manažeři Olea tehdy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, a při jejich shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga.

Na celou skupinu se později zaměřila policie a státní zástupce nakonec obžaloval deset lidí včetně Jirounka, Urbánka a Rittiga za to, že ze společnosti údajně vyvedli 20 milionů korun. Soudy nyní řeší několik kauz spojených se společností Oleo Chemical.

 

Právě se děje

Další zprávy