Propad českého HDP šokoval. Počítáme dobře, hájí se ČSÚ

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 11. 2013 12:40
Odhad HDP je o celý procentní bod níže, než kde výsledek viděl trh.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tak špatnou zprávu o kondici tuzemské ekonomiky nikdo vůbec nečekal. Až se dokonce statistici z ČSÚ dostali do řečí analytiků, zda správně počítají. 

Česká ekonomika se po jednom růstovém čtvrtletí vrátila k propadu. Analytici čekali růst o 0,5 procenta, ve skutečnosti přišel podle předběžných údajů Českého statistického úřadu přesně opačný pád - o půlprocento.

Nejostřeji reagoval hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka, který zpochybnil předběžný výpočet HDP.

"Je otázkou, zda jsou tato data očištěna správně," ptá se ve svém komentáři k datům statistiků. Ti sice zaznamenali růst mezi čtvrtletími o 0,4 procenta, ale po očištění od vlivu pracovních dnů vyšel propad hrubého domácího produktu o 0,5 procenta. Tedy o celý procentní bod níže, než kde výsledek viděl "trh".

"Měsíční údaje jako průmyslová výroba, maloobchodní tržby, indexy nákupních manažerů vykazovaly ve třetím čtvrtletí trendové zlepšení, a prudký propad HDP ve třetím čtvrtletí je proto silně negativním překvapením," vysvětlil svůj údiv Brožka.

Jan Heller, ředitel Odboru čtvrtletních národních účtů na Českém statistickém úřadu, jakékoli pochybení ve výpočtu ale odmítá.

"Vliv pracovního dne je stabilní a je 0,3 procentního bodu za den," řekl Aktuálně.cz. Heller připouští, že může dojít, tak jak je běžné, k revizi předběžných údajů, ale odmítá, že by přesnější odhad měl skokově povyskočit.

Naposledy zpřesňoval statistický úřad hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí 2013, zářijová korekce hýbla původním odhadem jen o jednu desetinu procentního bodu z původních 0,7 na 0,6 procenta.

Brožka přesto nepřestává pokládat dotazy. "Vidíme v datech za poslední měsíce velký nesoulad. Chyba je přitom vždy možná a je dobré se ptát, co nový údaj říká."

Analytik zároveň dementuje, že by za jeho reakcí byla primárně ješitnost, když analýza „jeho" Raiffeisenbank byla s 0,6 procenty růstu ještě nad trhem. Podle něj jsou ale v tomto případě kvůli zmíněnému nesouladu pochybnosti jednoznačně na místě.

"Třeba nám za měsíc dá revize za pravdu," uzavírá. Pro Česko by to každopádně byla dobrá zpráva.

 

Právě se děje

Další zprávy