Rakouští železničáři vstoupili do jednodenní varovné stávky. Dotkne se i Česka

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 11. 2022 19:53
Rakouští železničáři o půlnoci na pondělí vstoupili do jednodenní stávky, jejíž dopady pocítily i mezinárodní spoje, včetně těch mezi Rakouskem a Českou republikou či Německem. Stávka za lepší platové podmínky se projevila mimo jiné zvýšeným provozem na rakouských silnicích. V několika městech situaci ještě dál zkomplikoval protest klimatických aktivistů, uvedla rakouská média.
Noční vlaky rakouských státních drah ÖBB Nightjet
Noční vlaky rakouských státních drah ÖBB Nightjet | Foto: ÖBB/Harald Eisenberger

Na rakouských nádražích bylo v pondělí podle veřejnoprávní televize ORF prázdněji než kdy jindy. Předem oznámená stávka, kvůli níž řada lidí vůbec necestovala do zaměstnání a raději pracovala z domova, tak podle televize zaskočila především cizince, kteří se o ní ne vždy dověděli.

Jednodenní stávka se týká mimo jiné všech mezinárodních spojení s Rakouskem. České dráhy upozornily, že náhradní doprava v Rakousku není zajištěna, a to ani v přeshraničních úsecích. U nočních spojů, například mezi Prahou a Curychem nebo Vídní a Berlínem, je provoz omezen už od nedělního večera až do úterního rána. České dráhy během pondělka zajišťují provoz všech vlaků mezistátní dálkové dopravy na území České republiky do a z poslední pohraniční stanice.

Česká soukromá společnost RegioJet oznámila, že všechny své spoje z Břeclavi do Vídně a z Vídně do Břeclavi nahradí svými žlutými autobusy. Budapešťské spoje pojedou odklonem přes Bratislavu. Německý železniční dopravce Deutsche Bahn oznámil, že zasaženy budou ještě i jeho noční vlaky z pondělí na úterý.

Obecní dopravní společnosti včetně metra či provozovatelů tramvajových sítí zůstávají v provozu. V Salcburku však nejezdí trolejbusy a ve Vídni městské vlaky.

Na silnicích a dálnicích museli v pondělí motoristé počítat s hustším provozem. "Zvláště na městských dálnicích v metropolitních oblastech Vídně, Klagenfurtu, Innsbrucku a Lince je třeba počítat s kolonami a zdrženími," řekl deníku Der Standard mluvčí rakouské správy silnic a dálnic (Asfinag). K zácpám v automobilové dopravě nakonec v ranní špičce došlo jak ve Vídni, tak v řadě hlavních měst spolkových zemí.

V Linci se k protestům přidali aktivisté

Například v Linci situaci ještě zkomplikoval protest trojice aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří se na jednom z dálničních přivaděčů přilepili k vozovce. Další protesty aktivistů se uskutečnily v Innsbrucku a Štýrském Hradci.

Šéf rakouských drah ÖBB Andreas Matthä rozhlasové stanici Ö1 ráno řekl, že pro stávku nemá žádné pochopení. Nabídka zaměstnavatele v kolektivních vyjednáváních byla podle něj "více než férová a více než atraktivní". Matthä očekává, že v úterý se provoz do značné míry vrátí k normálu.

V Rakousku je podle ÖBB za normálních okolností na cestě zhruba 8000 osobních a nákladních vlaků různých provozovatelů. Vlakem denně v alpské republice cestuje zhruba milion lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy