Rakouská Raiffeisen Bank kvůli tlaku kývla na odchod z Ruska. Termín ale neupřesnila

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 3. 2023 15:00
Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI) pracuje na svém odchodu z ruského trhu. Uvedl to ve čtvrtek podle agentury DPA šéf podniku Johann Strobl na valné hromadě akcionářů ve Vídni. RBI je nyní podle agentury Reuters nejdůležitější západní bankou v Rusku. Firma působí rovněž v Česku.
Foto: Reuters

RBI si doposud ponechávala otevřené všechny možnosti ohledně budoucnosti ruských aktivit, zástupci akcionářů však požadovali vyjasnění situace. "Mlčení managementu staví banku do pozice, která čím dál více poškozuje její pověst," uvedl tento týden Florian Beckermann ze svazu drobných akcionářů IVA.

Strobl ve čtvrtek nicméně pro odchod z Ruska neposkytl žádný časový harmonogram, píše DPA.

"Koncern RBI bude dál usilovat o potenciální transakce, které by vedly k prodeji či odděleni divize Raiffeisenbank Russia," napsala firma v dnešní tiskové zprávě. Dodala, že mezitím bude pokračovat v omezování svých ruských aktivit.

RBI kvůli setrvávání na ruském trhu čelí již delší dobu kritice. Předseda dozorčí rady banky Erwin Hameseder dnes nicméně podle agentury Reuters obvinil kritiky z "černobílého morálního uvažování" a uvedl, že většina západních podniků Rusko neopustila. "Taková je realita," prohlásil na valné hromadě.

Kyjev kvůli pokračujícímu podnikání v Rusku a na okupovaném východě Ukrajiny zařadil RBI na svůj seznam "mezinárodních sponzorů války". Zdroje agentury Reuters nedávno uvedly, že Evropská centrální banka (ECB) se snaží rakouskou firmu přimět, aby se svých ziskových aktivit v Rusku zbavila. V lednu začaly RBI kvůli aktivitám v Rusku vyšetřovat americké úřady, které mají na starosti sankce.

 

Právě se děje

Další zprávy