Raiffeisenbank zvýšila zisk i přes pokles příjmů z poplatků

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2014 9:47
Za tři čtvrtletí roku 2014 vzrostl čistý zisk na 1,6 miliardy korun.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým bankám v ČR, stoupl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 1,6 miliardy korun. Za růstem zisku je podle banky mimo jiné kontrola nákladů, úvěrového rizika a růst úrokových výnosů. Celková aktiva banky stoupla od počátku roku o šest procent na 208 miliard korun.

"V letošním roce se nám obchodně velmi daří, máme historicky silné prodeje v investicích, kde objem korunových fondů pod správou nově vzniklé Raiffeisen investiční společnosti již přesáhl pět miliard korun. Velmi dobře se nám daří i ve spotřebitelském a hypotečním financování. Dále rovněž posilujeme pozici banky zaměřené na podnikatele a díky novému účtu Smart prodáváme na podzim každý měsíc nejvíce účtů za posledních šest let," komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc.

Čisté úrokové výnosy banky meziročně vzrostly o dvě procenta na 4,4 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 12,7 procenta na 1,5 miliardy korun. Provozní náklady meziročně poklesly o 13 procent na 3,9 miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů klientům od počátku roku vzrostl o téměř sedm procent na 165,3 miliardy korun. Objem vkladů od klientů od počátku roku vzrostl o 6,5 procenta na 156,1 miliardy korun.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Ta se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 119 milionů eur (3,3 miliardy Kč). Hospodářské výsledky podle jejího sdělení ovlivnily problémy na Ukrajině a v Maďarsku, nižší zisk hlásí také ruská část banky.

Vykázaná ztráta je však nižší, než se čekalo. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že celková konsolidovaná ztráta RBI bude ve třetím čtvrtletí činit 170 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy